Creix el nombre de persones ateses per Càritas Garrotxa el 2014

Augmenten els beneficiaris d'algun servei que tenen nacionalitat espanyola | El seu president assegura que estan "tocant fons" pel que fa als recursos necessaris per atendre a tothom

Andreu Oliveras
17 d'abril del 2015
Actualitzat a les 15:26h
Presentació de la memòria d'activitats del 2014
Presentació de la memòria d'activitats del 2014 | Andreu Oliveras

Presentació als mitjans de la memòria d'activitats del2014 de Càritas Garrotxa. Foto: Andreu Oliveras


Càritas Garrotxa no nota la recuperació econòmica de la qual parlen tots els representants polítics. L'any passat va seguir creixent el nombre de persones ateses i el president de l'entitat, Carles Oller, assegura que "estan tocant fons" pel que fa als recursos econòmics per oferir un bon servei a totes les demandes. 

La majoria de les persones que el 2014 es van acostar a Càritas tenen entre 30 i 44 anys, són de nacionalitat espanyola i la seva formació acadèmica es limita als estudis primaris. Oller parla d'una "cronificació" de la pobresa, ja que hi ha un determinat grup de persones que no aconsegueix sortir-ne. Tot i així alerta de la creació d'un nou perfil d'usuari de Càritas: persones que treballen però amb el sou que tenen no poden fer-se càrrec de totes les despeses.

Famílies espanyoles amb fills

Cada vegada més garrotxins de nacionalitat espanyola necessiten l'ajuda de Càritas. Des de l'entitat ho vinculen, en part, al fet que amb els anys més immigrants han aconseguit la nacionalitat i, per tant, tot i ser originaris d'un altre país computen com a espanyols. A més, la crisi ha provocat que persones nascudes aquí també s'hagin vist obligades a anar a Càritas a demanar orientació laboral, assessorament jurídic o siguin gent gran sola que necessiti companyia. 

Quasi la meitat de les persones ateses per Càritas Garrotxa són famílies amb fills i un 68% no té cap ingrés o l'únic ingrés que té és alguna ajuda o subsidi per part de l'administració, segons es desprèn de la memòria d'activitat del 2014, presentada aquest matí. 

Créixer en voluntaris, socis i empreses col·laboradores

Actualment a la comarca l'entitat compta amb 138 voluntaris que hi dediquen entre tots 550 hores setmanals. La dedicació desinteressada d'aquestes persones i les aportacions dels socis, empreses i entitats és l'única manera que té Càritas de fer front a la forta demanda. Del 2012 al 2014 s'han multiplicat quasi per cinc les empreses que hi col·laboren i els socis pràcticament s'han sextuplicat. 

Càritas Garrotxa, entre altres, s'encarrega de la gestió del Centre de Distribució d'Aliments de la comarca, acompaya a persones grans que es troben soles, ajuda a formar-se i buscar feina a les persones aturades i actua amb aquelles persones amb risc de ser desnonades o que no poden pagar el lloguer del seu pis.