Artur Mas elogia la «suma d'esforços» publicoprivats per establir Espuña a La Pobla de Lillet

El president assegura que "per negres que siguin les coses, mai s'ha de llançar la tovallola"

Aida Morales
14 d'abril del 2015
Actualitzat a les 8:53h
Inauguració de la nova fàbrica d'Espuña
Inauguració de la nova fàbrica d'Espuña | Dani Perona

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest dilluns la nova fàbrica de l'empresa olotina Espuña a la Pobla de Lillet. Unes instal·lacions renovades, que donaran feina a una vintena de persones, la majoria de les quals del municipi, i que permetran injectar una dosi d'optimisme a la comarca. En aquest camp, Mas ha destacat la “suma d'esforços” entre institucions públiques i privats, com una de les vies que aplanen el camí de l'ocupació: “Quan s'alineen bé les coses entre el món privat i el món públic, tot va bé”.

Artur Mas, que ha realitzat una visita guiada a la fàbrica, també ha volgut destacar la important aposta per la internacionalització que està volent dur a terme Espuña. De fet, i segons ha precisat el mateix gerent de l'empresa, Xavier Espuña, l'objectiu és obrir mercats a l'Amèrica del Nord, motiu pel qual es justifica aquesta ampliació. En aquest sentit, Mas ha destacat que “l'exportació catalana representa un 25,26% de l'exportació espanyola”, una tendència en auge, cada vegada més. Davant d'això, Mas ha felicitat Espuña per la seva ambició, i ha encoratjat altres empreses a seguir “l'exemple” d'aquesta fàbrica, que ampliarà la seva producció des de la Pobla. 

El president, però, no s'ha volgut acomiadar sense felicitar l'Ajuntament i la ciutadania de la Pobla de Lillet per la seva persistència. “Això demostra una cosa; que per negres que siguin les perspectives i dura la realitat, mai s'ha de llançar la tovallola”, ha declarat. I en aquest camí, ha posat d'exemple, el petit municipi de l'Alt Berguedà, del qual n'ha lloat l'esperança. 

Per la seva part, l'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, ha declarat que aquesta inauguració representa una gran notícia per al municipi. Una satisfacció que fa recuperar l'optimisme d'un territori “que ve maltractat per altres tancaments”.

Malgrat això, Linares també ha volgut recordar que "no ha estat fàcil”, ja que s'han trobat entrebancs importants, però que s'han pogut superar amb el suport i la voluntat de tots els actors, fent que aquest dilluns 13 d'abril, es pugui recordar com “un gran dia”.

Innovació i exportació

Segons Xavier Espuña, la fàbrica de la Pobla de Lillet possibilitarà una nova línia de tapes que es pretenen exportar als Estat Units i al Canadà. Uns precuinats calents, que experimentaran fórmules noves amb carn, verdura i peix.

Pel que fa al motiu de l'ampliació a la Pobla, ha explicat que el 2012 es va veure l'oportunitat d'aprofitar aquestes instal·lacions que, fins feia poc, havien servit a una altra empresa alimentària, i que en el transcurs d'aquesta operació, tot “va ser la mar de fàcil”. A partir d'aquí, van començar les negociacions amb actors públics i altres actors privats, fins que, el juny del 2014, es va fer pública l'ampliació.
 

Fàbrica Espuña de la Pobla de Lillet Foto: Cedida