Arrenca la desena Fira del Fajol

Aquest cap de setmana Batet de la Serra organitza una nova edició de la festa | 28 de les 50 parades vendran productes elaborats amb aquest conreu garrotxí

Andreu Oliveras
07 de febrer del 2015
Actualitzat el 08 de febrer a les 21:47h

Centenars de persones van passar l'any passat per la Fira del Fajol. Foto: Martí Albesa


La Fira del Fajol de Batet arriba a la desena edició el proper diumenge 8 de febrer, amb la satisfacció d'haver contribuït a promocionar un conreu que no fa gaires anys estava perdut. "El fajol era un conreu que estava oblidat, però gràcies a la fira i la restauració s'ha recuperat", explica la presidenta de l'associació Amics del Fajol, Carme Plana.

De fet, va ser el pare de la Carme qui fa anys va recuperar aquest cultiu tradicional de la comarca, que des dels anys 60 s'havia deixat de conrear. A casa seva en conservaven un sac de cinc quilos i van decidir tornar-lo a plantar. Aquell any en van collir molt poc, però va servir per recuperar-lo i l'any següent sembrar-lo de nou i així, mica en mica, el fajol va tornar a omplir els camps de Batet.

Es tracta d'un conreu molt especial, que necessita unes condicions meteorològiques concretes. Per això, actualment només hi ha tres o quatre productors que es dediquen al seu cultiu. En canvi, sí que s'hi ha sumat de manera més majoritària els restaurants de la comarca que han incorporat aquest cereal sense gluten a la seva carta.

28 parades de fajol

A la fira hi haurà instal·lades 50 parades, 28 de les quals vendran productes elaborats amb fajol. L'àmplia majoria són de la Garrotxa, ja que és aquí on es cultiva, però també n'hi haurà una del Ripollès i una altra de l'Alt Empordà. Com a novetat, aquest any presentaran uns macarrons de fajol.

La fira començarà amb un pregó a càrrec de 'Carlus' Fontfreda, veí de Batet. Al llarg de tot el dia hi haurà demostracions d'oficis tradicionals i degustacions de plats que el col·lectiu Cuina Volcànica haurà creat amb el fajol entre els seus ingredients. A més, aquest any es repeteix el concurs de coques casolanes de fajol. La nota musical la posaran els Bastoners i Grallers d'Olot i els Ministrers de l'Escola de Música, que s'encarregaran de fer sonar el ball del gegant Batoies.
 

Programa d'actes de la Fira del Fajol 2015

Galeria de Fotos Fira del Fajol 2014 (Martí Albesa)

 

Els veïns de Batet fan cada any diverses demostracions. Foto: Martí Albesa

Arxivat a