Per què les «galetes maria» es diuen així?

Redacció
26 de gener del 2015
Actualitzat a les 9:33h
Les galetes maria, les galetes més populars del món.
Les galetes maria, les galetes més populars del món. | Flickr

Les Galetes Maria són, segons els estudis de mercat, les més consumides del món. Foto: Flickr


Qui no coneix les “galetes maria”? Aquest tipus de galeta té la particularitat que es desfà fàcilment amb llet calenta a causa de la seva escassa humitat. Aquestes galetes de forma circular s’han generalitzat fins el punt que moltes marques del món l’han popularitzat i l’han fet seva. Actualment es comercialitzen en diferents països de tots els continents. Llocs tan diferents com l’Índia, Austràlia o Sud Àfrica les consideren part de la seva cuina.

Orígens del nom

Aquestes galetes van ser inventades i batejades a Londres el 1874. Els mestres rebosters James Peek i George Hender Frean, propietaris de la prestigiosa “Peek, Frean & Co”, van voler commemorar les noces reials entre el duc d’Edimburg, Alfred de Saxònia i Maria Alexandrovna. En honor a aquesta última nova integrant de la Família Reial Britànica, Peek i Frean van batejar la nova galeta amb el nom de “Marie biscuit”. L’enllaç es va convertir en l’acte més important de l’any a Europa. Es van fer molt conegudes a Espanya, on un 40% de galetes venudes eren d’aquest tipus. 

Amb l’arribada de la Guerra Civil Espanyola, i més tard amb la post-guerra, les galetes maria van esdevenir part de la “cultura nacional”. En acabar la guerra el govern, els flequers van començar a produir aquestes galetes en grans quantitats i tots els bars i cafeteries en tenien a l’aparador. En aquesta època, aquest fet es va vendre com un senyal de prosperitat i de recuperació econòmica nacional. 

La llegenda urbana, però, diu que aquestes famoses galetes van ser creades a Espanya. Es creu, erròniament, que les famoses galetes deuen el seu nom al fet que el confiter de Burgos Eugenio Fontaneda va decidir anomenar-les així en la dècada de 1920 en honor a la seva néta. 

Per la seva senzillesa, han estat molt integrades en la gastronomia catalana. Es poden menjar soles o sucades amb llet, cafè o xocolata desfeta. També s’utilitzen per fer preparacions salades com bases de picades, per espessir salses o per arrebossats i gratinats.