Salut engega a la Garrotxa un programa per detectar el càncer de còlon

L'estratègia, que es desenvolupa conjuntament amb Osona i el Ripollès, s'adreça a 13.456 persones entre 50 i 69 anys | És la segona causa de mort per càncer a Catalunya

Arnau Urgell
18 de desembre del 2014
Actualitzat el 31 de desembre a les 16:05h
Presentació del programa de detecció del càncer de còlon
Presentació del programa de detecció del càncer de còlon | Arnau Urgell

Presentació del programa de detecció del càncer de còlon. Foto: Arnau Urgell


El Departament de Salut engegarà l'1 de gener un ambiciós programa per detectar el càncer de còlon i recte a la Garrotxa. La iniciativa, que es fa de manera coordinada a Osona i al Ripollès, pretén avaluar un màxim de 13.456 persones entre 50 i 69 anys a la comarca. La importància del cribatge per prevenir aquesta patologia rau en el fet que es tracta de la segona causa de mort per càncer a Catalunya.

El programa començarà, en el cas de la Garrotxa, a l'àrea bàsica de salut de Sant Joan les Fonts, amb 2.909 persones de població diana. Al llarg de dos anys s'anirà extenent a la resta de la comarca. Fins ara, un 6% dels participants al denominat Programa de detecció precoç de còlon i recte (PDPCCR) tenen resultats positius. És en aquest grup al que se li realitza una colonoscòpia per comprovar si realment tenen un tumor. Una de les comarques on ja s'ha activitat com a prova pilot, al Baix Empordà, s'han acabat fent 500 proves i detectat 27 casos de càncer entre tota la població diana.

Arrencada amb finançament privat

La iniciativa, tanmateix, ha requerit de finançament privat per tirar endavant. Concretament, un 42% dels 539.000 euros dels dos primers anys els aportaran mitjançant iniciatives populars els clubs Rotary del Ripollès, Osona i la Garrotxa. El tercer i quart any –amb 269.000 euros anuals- ja els aportarà en exclusiva el Servei Català de la Salut. En aquest sentit Oriol Morera, gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, ha destacat el paper de la "societat civil que construeix" i ho contraposat, amb certa vehemència, a la que només "destrueix", en referència més o menys implícita als sectors que denuncien les retallades a la sanitat pública.

El mètode de cribatge es fa partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Totes les persones considerades població diana rebran una carta al seu domicli on se'ls informarà com participar-hi –en cas de no contestar se'ls hi enviarà una segona carta al cap de dues setmanes-. Concretament, s'hauran d'adreçar a una farmàcia on se'ls entregarà un kit que hauran de retornar al mateix establiment amb una mostra de femta. Si el resultat és negatiu, els participants rebran una carta amb el resultat i se'ls citarà de nou al cap de dos anys. En cas de ser positius seran citats en una visita i, posteriorment, se'ls farà una colonoscòpia. Si la prova és negativa ja que no hi hauran de tornar fins deu anys després mentre que en el cas de detectar-se càncer, serà derivat al servei d'oncologia corresponent.

Campdevànol, Vic i Olot comparteixen servei de digestologia

Salut ha escollit tirar endavant el programa a les comarques del Ripollès, Osona i la Garrotxa ja que els seus tres hospitals de la xarxa pública –Campdevànol, Vic i Olot- comparteixen un únic servei de digestologia, amb unitats d'endoscòpia a cada centre. La presentació s'ha realitzat aquest dimecres a la seu del Consell Comarcal, amb la presència dels responsables de la regió sanitària de Girona i la Catalunya Central, Josep Trias i Oriol Morera, respectivament, el president del Consell del Ripollès, Miquel Rovira, així com representants dels clubs Rotary i del sector farmacèutic.