Unió de Pagesos es queixa de les traves per caçar senglars a Mieres

El sindicat denuncia els impediments que els posa Agricultura per autoritzar batudes extraordinàries | La població d'aquests animals ha crescut de manera descontrolada i ja és una plaga a la Garrotxa

Andreu Oliveras
16 de desembre del 2014
Actualitzat el 31 de desembre a les 10:18h

El senglar és una plaga descontrolada en àrees com Mieres. Foto: delCamp.cat


Unió de Pagesos denuncia que els Agents Rurals els posen traves per fer batudes de senglars a l'Àrea Privada de Caça de Mieres. Segons ha explicat a NacióLaGarrotxa.cat Sergi Picart, el responsable de caça de la Garrotxa del sindicat, el Departament d'Agricultura triga molt a donar-los permisos extraordinaris per fer grans batudes i quan els els dóna ja no hi ha temps de mobilitzar els caçadors.

Picart ha posat d'exemple el cas d'aquest cap de setmana. Unió de Pagesos va demanar que 60 caçadors poguessin actuar a Mieres, ja que els pagesos propietaris dels terrenys de l'Àrea Privada de Caça els havien informat que els senglars estaven descontrolats i els aixafaven totes les collites. El permís el van sol·licitar amb quinze dies d'antelació, però la resposta afirmativa els va arribar divendres a les dues del migdia, quan faltaven només 16 hores per realitzar la batuda. El departament autoritzava només una trentena de caçadors. Amb tant poc temps, però, Picart es queixa que només van aconseguir mobilitzar-ne quinze i, per tant, van poder caçar a pocs senglars.

El cas d'aquest cap de setmana no és la primera vegada que passa, asseguren des d'Unió de Pagesos. Per l'anterior dissabte també havien demanat fer una batuda extraordinària i la resposta, afirmativa o negativa, encara no els ha arribat.

Una plaga descontrolada

A l'Àrea Privada de Caça de Mieres hi poden caçar, sense permisos extraordinaris, un màxim de 19 persones. El problema és que la població de senglars ha crescut sense control, entre un 30% i un 40% en l'últim any, i amb 19 caçadors els animals se'ls escapen. Per això demanen permisos extraordinaris, uns permisos que asseguren cenyir-se a les peticions dels propietaris dels terrenys, que estan tips de les destrosses. En aquesta àrea precisament, el passat mes d'octubre van capturar tres exemplars de porcs semisalvatges fruit d'un creuament entre porcs vietnamites i porcs senglars.

Sergi Picart ha explicat a NacióLaGarrotxa.cat que els problemes amb els Agents Rurals venen de lluny, des de fa uns quatre o cinc anys. Segons Picart, en alguns casos fins i tot s'han posat enmig d'una batuda, sense informar als caçadors: "Una cosa és que vinguis a informar i l'altra a molestar com fan. A més, ho fan de forma perillosa ja que venen al mig de la cacera sense saber on són les parades. Imagina't que el caçador es confon i li dispara un tret".