2014: Un any d'efemèrides enmig d'urnes i inauguracions a la Garrotxa

Repàs d'aquelles notícies que han marcat l'actualitat de la comarca els últims 365 dies

Andreu Oliveras
30 de desembre del 2015
Actualitzat el 14 de gener del 2015 a les 17:22h
Portada resum de l'any 2014 a la Garrotxa
Portada resum de l'any 2014 a la Garrotxa | Martí Albesa

Cues a l'interior de l'INS Bosc de la Coma d'Olot, per votar el 9-N. Foto: Martí Albesa


El 2014 ha estat un any d'aniversaris. A Catalunya s'ha commemorat els 300 anys dels fets de l'11 de setembre de 1714. A Olot, hem celebrat el 125è aniversari dels Gegants, amb una festa amb prop de 100 altres gegants convidats. A més, aquest any que estem a punt de tancar la capital de la Garrotxa l'ha dedicat al pintor Josep Berga i Boix, coincidint amb el centenari de la seva mort.

2014: Urnes legals, insubmises i retirades

Políticament, hi ha una data al voltant de la qual han girat tots els altres dies de l'any. El 9 de novembre del 2014, malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional, 2.300.000 catalans van votar sobre la independència de Catalunya. A la Garrotxa, la xifra es va enfilar fins als 25.857 participants, amb un 91,47% dels vots a favor del Sí-Sí. 58 dies abans, en els actes de la Diada, milers de garrotxins ja es van desplaçar a Barcelona a participar de la gran V que va omplir la Gran Via i l'Avinguda Diagonal.

El 9-N no ha estat l'únic cop que s'han instal·lat urnes a la comarca. El 25 de maig, igual que a la resta del país, els garrotxins van votar els representants al Parlament Europeu i per primer cop en la democràcia, Esquerra Republicana guanyava unes eleccions tant a la comarca com a la ciutat d'Olot. El mateix dia, la Policia Municipal d'Olot retirava l'urna de la campanya del Multireferèndum instal·lada davant de Sant Esteve i acusava als quatre responsables de "desobediència greu a l'autoritat". Mesos més tard, la jutgessa arxivaria la causa.
 

La Policia Municipal d'Olot va retirar l'urna del Multireferèndum. Foto: Martí Albesa


A nivell municipal, ja s'han anat coneixent alguns dels qui encapçalaran les candidatures a l'ajuntament d'Olot en les eleccions del proper mes de maig. Seran llistes continuistes i repetiran de número 1 Josep Maria Corominas, Josep Guix i Pere Gómez. Ignasi Mulleras, l'actual portaveu de PxC, s'estrenarà encapçalant la llista del partit. Ells i les altres llistes que encara s'estan perfilant es repartiran les 21 butaques del saló de sessions. Una sala que aquest any ha canviat el retrat del rei espanyol, en motiu de l'abdicació de Joan Carles de Borbó. Un relleu que van aprofitar més d'un centenar d'olotins per reclamar la república.

2014: D'inauguració en inauguració

Aquest any per fi s'han posat en funcionament moltes de les obres que la comarca portava temps arrossegant. El 6 d'octubre, Artur Mas inaugurava el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa, que ja funciona des del 17 de novembre. Un hospital que obliga a replantejar quin ús tindrà l'antic hospital de Sant Jaume, que entre altres acollirà la sala de màquines de la nova illa energètica de la ciutat.
 

Artur Mas inaugurava a l'octubre el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa


A tocar del nou hospital també s'ha posat en marxa el nou Parc de Bombers, amb anys de retard. Més puntual ha estat l'obertura de la nova Plaça Mercat, la quarta que es construeix al mateix lloc. Olot ha guanyat dues places: la del Teatre i el parc infantil del costat de la Plaça Clarà. La ciutat també ha ampliat el Casal de la Gent Gran i un camp de treball de joves han reformat el Molí d'en Climent, seu de l'agrupament escolta.

2014: De gespa artificial a explosius Goma 2

Fent un tomb per la comarca, Les Preses ha posat gespa artificial al camp de futbol de terra on aquest juny s'hi va tornar a celebrar el Cagaburro. Santa Pau ha estrenat una línia de bus que els connecta amb Olot els caps de setmana i fa una parada a la Fageda. Un poble recordarà el 2014 com l'última collita de fesols sense la Denominació d'Origen Protegit.

A Sant Joan les Fonts, ha estat un any de descoberta del seu passat iber, amb diverses excavacions al poblat del Boscarró. A Castellfollit de la Roca, la notícia ha vingut per l'acord de pagar 225.000 euros per evitar l'enderroc del nou ajuntament. I Riudaura, mentre ultima els preparatius per sotmetre a consulta el futur del Centre Cívic, ha trobat 75 quilos d'explosius Goma 2 enterrats sota un camp.
 

Al costat d'aquesta torre un veí de Riudaura trobava 75 quilos d'explosius. Foto: Martí Albesa


2014: Un any més sense variant

I de noves inversions a d'altres que no arriben. Malgrat el rècord de cotxes que aquest any han passat pel túnel de Bracons, les variants d'Olot i Les Preses hauran d'esperar, com a mínim, fins el 2016. Aquest any el govern català ha arribat a un acord amb els ajuntaments de Les Preses i La Vall d'en Bas per definir el traçat. Recentment, el 27 de desembre, el BOE publicava els estudis informatius i d'impacte ambiental de la variant d'Olot, en unes obres que haurien d'anar fins a enllaçar amb la C-38. En termes de mobilitat, en canvi, la notícia positiva és el nou bus directe que uneix Olot i Girona fent una única parada a Besalú.

La crònica negra del 2014 ve marcada per la noia de 20 anys que moria el 30 de novembre en caure al riu a Sadernes, enmig d'una forta Llevantada. El passat octubre, el Suprem confirmava la condemna de 127 anys i mig de presó pel zelador de La Caritat. I al juliol, l'Audiència de Girona condemnava a quatre anys de presó l'assassí de Lluís Sangrador amb 59 ganivetades. El mateix mes, els Mossos disparaven trets a l'aire enmig d'un carrer d'Olot per evitar un cas de violència de gènere.

2014: Festivals que neixen i d'altres que creixen

La del 2014 serà l'última edició del Sismògraf, abans de convertir-se en el festival de dansa de referència a Catalunya. Aquest any, a més, s'ha estrenat un altre festival: el MOT dedicat a la literatura. I el Lluèrnia, en aquesta tercera edició, ha demostrat que s'ha fet un lloc a l'agenda cultural olotina. Una ciutat que enguany ha guardonat a Jordi Teis amb l'Ales a la Cultura i a Ramon Erra, Rosa Torrent i Jordi Ortíz amb els premis literaris Ciutat d'Olot. L'ajuntament ha recuperat la Medalla de la Ciutat per concedir-li a Pere Alzamora.

El 2014 és un any de rècords i Olot aconsegueix deixar petja a les pàgines del llibre Guinness dels Rècords amb la punta de coixí més llarga del món: 969,08 metres. Una proesa singular, com la dels Almogàvers i Flor de Fajol que han dedicat una sardana a Leo Messi. Igual d'original, el repte que es proposava Albert Gusi: encistellar la pilota al cràter del Montsacopa. Malauradament, però, va caure als horts del costat.


Les patinadores del CPA Olot s'han proclamat per vuitè cop campiones del món. Foto: Martí Albesa

2014: Vuitè mundial de patinatge pel CPA OLOT

En esports, el Club Patinatge Artístic Olot ho ha tornat a fer i és per vuitena vegada el millor equip del món. Aquest cop el mundial era a Reus i més de 600 olotins es van desplaçar al Baix Camp per seguir-lo en directe. La Unió Esportiva Olot enfronta el segon any a Segona Divisió B, amb el retorn de Rodri com a entrenador. Les curses de muntanya s'han multiplicat com bolets amb un allau de participants a la Romànic Extrem, la Cursa pel cor de la Fageda i la Cursa de la Moixina. Una altra cursa, la Trailwalker d'Oxfam Intermon, ha tornat a sortir de la capital garrotxina per participar d'una causa solidària.
 

Galeria de Fotos Resum de l'any 2014 (Martí Albesa)