Les variants d'Olot i Les Preses hauran d'esperar fins el 2016

Els pressupostos pel 2015 de la Generalitat no inclouen cap partida específica per aquestes dues obres | La Garrotxa és la comarca gironina que rebrà menys diners del Govern

Andreu Oliveras
04 de desembre del 2014
Actualitzat el 05 de desembre a les 9:52h

Les obres de les variants de Les Preses i Olot no començaran el 2015. Foto: Martí Albesa


Les obres per les variants d'Olot i Les Preses hauran d'esperar, com a mínim, fins el 2016. Tot i que el 19 de març, en una visita a la capital de la Garrotxa, el conseller de Territori i Sostenibilitat anunciava que els túnels d'Olot es començarien a perforar el 2015 o el 2016, finalment sembla que l'any que ve no serà.

Els pressupostos presentats aquesta setmana pel conseller Andreu Mas-Colell no inclouen cap partida per aquesta obra, una de les grans reclamacions de la ciutat d'Olot. L'únic que es podria fer, en cas que hi hagués la voluntat política, seria avançar en els estudis i els projectes relacionats amb les dues variants. La conselleria de Territori i Sostenibilitat té una partida d'1 milió i mig d'euros per "estudis i assistències tècniques", sense especificar a quins estudis es refereix exactament. És en aquest apartat on s'hi podrien incloure, sobretot, els estudis preliminars de la variant de Les Preses, la més endarrerida de les dues.

Si es volgués, també podrien començar a expropiar alguns dels terrenys per on han de passar les variants, ja que els pressupostos reserven prop de 3 milions d'euros per expropiacions diverses per a la construcció de carreteres arreu de Catalunya. A part d'això, no es podrà avançar gaire més, ja que el projecte de pressupostos de la Generalitat no preveu en cap cas començar a construir la variant al llarg del 2015.

La comarca gironina amb menys inversió

Els números sí que preveuen destinar l'any que ve 715.930 euros a la Garrotxa. Més de la meitat d'aquests prop de 700.000 euros (un total de 466.131€) es destinaran al Parc de Carreteres de Bianya i serviran per arreglar i posar senyals a les carreteres garrotxines de titularitat catalana. La resta de la inversió a la Garrotxa va sobretot destinada a pagar les obres del nou Parc de Bombers d'Olot ja acabades, 185.175 euros, en treballs de conservació als túnels de Bracons, 17.000 euros, i en el funcionament de l'Observatori del Paisatge, 2.000 euros.

Només Sant Feliu de Pallerols i Les Planes d'Hostoles s'emporten inversions directes als seus municipis. L'Agència Catalana de l'Aigua destinarà uns 2.500 euros en obres a Les Planes i l'Institut Català del Sòl pagarà més de 42.000 euros en Pla de Llongafollia de Sant Feliu. La Garrotxa és la comarca gironina que rebrà l'any que ve menys diners de la Generalitat.

Pressupostos sense suport garantit

Els números del 2015 preveuen mantenir el nivell de despesa del 2014, es recupera la paga extra dels treballadors públics i la jornada complerta i retribució dels interins. Ara bé, per tal de quadrar-los manquen 2.500 milions d'euros que depenen de la voluntat de l'Estat i tampoc tenen el suport parlamentari garantit. De fet, ERC ha retirat el suport al Govern i la resta de partits de l'oposició ja han anunciat que no tenen intenció de votar-los. Per altra banda, l'escenari d'un possible avançament electoral també pot afectar a la possibilitat que s'acabin aprovant.

 
Pressupostos de la Generalitat 2015 a la Garrotxa
Obres del Parc de Bombers d'Olot: 185.173,15 euros
Inversions diverses a l'Observatori del Paisatge: 2.000 euros
Connexió de Nuclis al sistema de Les Planes d'Hostoles: 2.487 euros
Pla de Llongafollia a Sant Feliu de Pallerols: 42.287,85 euros
Conservació de carreteres-Parc de Bianya: 466.131,27 euros
Conservació dels túnels de Bracons: 17.850,63 euros

Total d'inversions a la Garrotxa: 715.930,05 euros
 

Llista detallada d'inversions a la Garrotxa-pressupostos 2015 (pdf)