La llevantada deixa entre 225 i 150 litres a la Garrotxa

La ciutat d'Olot és el punt de la comarca on ha plogut més

Els rius garrotxins, baixant plens d'aigua
Els rius garrotxins, baixant plens d'aigua | Martí Albesa
Redacció
01 de desembre del 2014
Actualitzat el 04 de desembre a les 10:45h

Els rius de la Garrotxa baixaven plens d'aigua aquest diumenge. Foto: Martí Albesa


Els pronòstics s'han complert i la llevantada ja ha deixat més de 225 litres a la capital de la Garrotxa, des de divendres fins avui. A Sant Feliu de Pallerols s'han recollit 166 litres, 177 litres a la Vall d'en Bas i 150 a la Vall de Bianya. Les pluges han obligat als bombers a desallotjar 12 infants i 5 monitors que havien quedat aïllats a la casa de colònies de Sant Privat d'en Bas. El grup de rescat de muntanya també ha hagut de sortir a buscar una noia de 20 anys que ha caigut al riu Llierca, a la zona de Sadernes.

Aquesta nit i matinada, el cabal del riu Fluvià i el riu Llierca ha augmentat considerablement després d'aquests litres caiguts i a partir de les nou del vespre ha superat els 50 metres cúbics per segon entre Olot i Sant Jaume de Llierca. Per això, el servei de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha avisat als ajuntaments de Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Tortellà, Argelaguer, Sant Ferriol, Besalú i Maià de Montcal per tal de que evitin els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell. Els experts temien inundacions a les zones properes a les seves lleres.

Des de la una de la matinada, però, el nivell del Fluvià ha començat a baixar i a les nou del matí, al seu pas per Olot, portava 16 metres cúbics per segon. El cabal tornava a enfilar-se entre les 12 i les dues del migdia i a la tarda ha tornat a baixar. Al vespre al Fluvià hi baixava 34 metres cúbics per segon. Tot i així, cal continuar en alerta per com evolucioni la llevantada.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat diversos avisos per intensitat i acumulació de pluja (més de 100 litres en 24 hores). Es tracta del primer gran temporal d'una tardor on no s'ha produït cap episodi de precipitacions important. Això sí, els darrers dies han estat marcats per la inestabilitat i, tot i les estones de treva, ha plogut des de dilluns.
 

Galeria de Fotos Efectes de la llevantada a la Garrotxa (Martí Albesa)


Pluja diumenge 30 de novembre

Olot: 61,1 litres
Sant Feliu de Pallerols: 68 litres
Vall d'en Bas: 75,9 litres
Vall de Bianya: 38,6 litres


Pluja dissabte 29 de novembre

Olot: 124,9 litres
Sant Feliu de Pallerols: 62 litres
Vall d'en Bas: 76,9 litres
Vall de Bianya: 80,2 litres


Pluja divendres 28 de novembre

Olot: 39,3 litres
Sant Feliu de Pallerols: 36,4 litres
Vall d'en Bas: 24,7 litres
Vall de Bianya: 31,2 litres
 

La llevantada ha deixat 225 litres a Olot. Foto: Martí Albesa