Els bancs volen fer desaparèixer les monedes d'un i dos cèntims

Finlàndia, Holanda, Irlanda i Bèlgica ja han fet el pas

per Nació Digital , 24 de novembre de 2014 a les 16:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els cèntims d'euro podrien tenir les hores contades. Foto: Europa Press


Les monedes d’un i dos cèntims podrien tenir els mesos contats si el govern espanyol escolta i estudia l’estudi de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) que publica el portal El Economista. L’anàlisi, compartit amb el Tresor i el Banc d’Espanya, valora l’eliminació de les monedes més petites com ja ha fet Finlàndia, Holanda, Irlanda o Bèlgica.

 
El cost de producció, sumat al transport de seguretat i manipulació, superen amb escreix el valor fiscal de les peces. Els estudis fets a Espanya demostren que la meitat d’aquestes monedes s’extravien. A més, el desús d’aquestes monedes fa que sigui més rentable eliminar-les que mantenir-les, segons aquest estudi.

 
Aquestes monedes han estat controvertides des de la seva estrena, l’1 de gener de 2002. La raó de la seva creació va ser per fugir de l’arrodoniment abusiu i fer més intuïtiu el pagament dels ciutadans. Tot i això, moltes màquines expenedores i cabines telefòniques només permeten monedes de cinc cèntims i "marginen" les més petites. També s’han estès les ofertes de les empreses amb el “,99” i amb aquesta mesura desapareixerien. 

 

Arxivat a:
Economia, moneda, euro
Participació