Fins a quatre mercats municipals s'han succeït al mateix lloc d'Olot

Abans que s'inauguri el quart edifici, fem memòria de les tres places mercats enderrocades | El primer mercat al carrer Mulleras es construïa el 1937, sense que mai entrés en funcionament

Andreu Oliveras
25 de novembre del 2014
Actualitzat el 01 de desembre a les 17:32h
La primera Plaça Mercat d'Olot acabada s'inaugurava el 1954
La primera Plaça Mercat d'Olot acabada s'inaugurava el 1954 | Fons Francesc Jaume Coll (ACGAX)

La Plaça Mercat d'Olot inacabada, al 1939. Foto: Autor Desconegut / Col·lecció Josep M. Dou (ACGAX)


Divendres s'inaugurarà la quarta Plaça Mercat d'Olot i ho farà al mateix lloc que ocupaven les seves tres antecessores. Cal remuntar-se al 1906 perquè els olotins comencin a reclamar un mercat cobert on agrupar les parades, que fins llavors es desplegaven a l'actual Plaça Major, a cel obert. 

Les obres d'un nou mercat municipal no començaran fins 30 anys més tard, el 1937. El retard és degut a una suma de motius, però sobretot les pressions dels botiguers del voltant de l'actual Plaça Major, que tenien por que un cop marxessin d'allà els placers, les seves botigues perdrien vendes.

S'escull uns terrenys del carrer Mulleras, entre l'edifici de l'Hospici i el lloc on anys més tard es construiria el nou pavelló de l'Hospital Sant Jaume. El país estava en plena Guerra Civil i quan el 1939 va acabar el conflicte, la Plaça encara estava a mig construir. Llavors, al·legant que era un projecte dissenyat per la República, les autoritats franquistes decideixen tirar a terra l'edifici.

Construcció d'un nou mercat

Mal els pesés als qui van destruir l'equipament, Olot necessitava un mercat cobert. Finalment, deu anys més tard, el 15 de desembre del 1949, el ple municipal aprova un nou projecte de Plaça Mercat. Les obres s'iniciaran el 1952 i ho faran al mateix solar on 15 anys abans s'havia començat a aixecar un mercat. La seva inauguració tindrà lloc per les Festes del Tura del 1954, però no es posarà en funcionament fins el dia de Sant Lluc d'aquell any.
 

La nova Plaça Mercat d'Olot s'acabava el 1954. Foto: Fons Francesc Jaume Coll (ACGAX)



L'edifici tenia dues plantes i s'hi accedia per unes escales des del carrer Mulleras, on s'arribava a un espai obert, envoltat de porxos. Sota d'aquestes voltes s'hi ubicaven les parades del Rengle. Al mateix pis, en una sala coberta hi havia les peixateries i al primer soterrani s'hi trobava la resta de parades i les cambres on guardar els aliments. Fins a 58 parades ocupaven el seu interior.

Cal una plaça nova

Deu anys més tard, la Plaça Mercat havia quedat desfasada. Les escales per accedir als dos pisos eren poc pràctiques, a més cada vegada més parades necessitaven cambres frigorífiques on guardar els aliments i l'edifici presentava humitats i estava molt deteriorat. Caldrà esperar encara deu anys més i no serà fins el gener del 1975 quan es tirarà a terra la Plaça i els placers es traslladaran, provisionalment, a l'Hospici.

Les obres d'enderroc i construcció del nou mercat estan llestes amb 9 mesos. Tot i així, el nou equipament no s'inaugurarà fins el maig del 1976. Estèticament, la nova plaça no convencia els olotins i la distribució del pàrquing al primer pis i les cambres frigorífiques al soterrani, tampoc. A més, ningú havia pensat on ubicar el Rengle.

Aquesta Plaça Mercat, polèmica a l'inici, durarà fins el 2013, quan s'inicia el trasllat provisional dels placers al Firal i comença l'enderroc de l'edifici i la construcció del nou equipament que s'inaugurarà divendres. En aquests anys s'han fet algunes reformes puntuals, però l'estructura venia essent la mateixa del 1976.

Olot estrena el tercer mercat municipal

La nova Plaça suposa un canvi radical. Per primer cop en 65 anys, per anar a les parades del Mercat Municipal d'Olot no caldrà pujar unes escales, ja que totes es trobaran arran de carrer. A més, es canvia l'accés. Si en els anteriors edificis s'entrava pel carrer Mulleras ara es fa o des del carrer del Rengle o des de la plaça Doctor Fàgregas. El pàrquing se situa al segon soterrani i a la planta -1 hi ha ubicat un gran supermercat.
 

Penúltima Plaça Mercat d'Olot, abans de l'enderroc el 2013. Foto: Eduard Masdeu / Fons Aj. d'Olot (ACGAX

Arxivat a