Riudaura convocarà una consulta sobre l'enderroc del centre cívic

S'ha invertit més d'1 milió d'euros en l'edifici de RCR arquitectes i en són necessaris molts més si es vol utilitzar | L'equipament porta més de 10 anys tancat

El Centre cívic de Riudaura, tancat des de fa més de 10 anys
El Centre cívic de Riudaura, tancat des de fa més de 10 anys | Martí Albesa
Redacció NacióLaGarrotxa.cat
04 de novembre del 2014
Actualitzat el 10 de febrer del 2016 a la 13:09h

El Centre cívic de Riudaura, tancat des de fa més de 10 anys. Foto: Martí Albesa


L'ajuntament de Riudaura es planteja enderrocar el Centre Cívic del municipi, si un informe jurídic li dóna suport. El centre porta més d'una dècada tancat. L'última intervenció va ser l'abril de l'any passat, quan un xut amb una pilota d'uns nens que jugaven a la plaça va fer caure una de les plaques de la façana i els bombers van decidir retirar-les totes pel risc que en caiguessin més. Va ser un dels últims titulars d'un edifici que s'ha convertit en el símbol garrotxí dels nyaps arquitectònics fets en època d'abundància.

Riudaura inaugurava el Centre Cívic el febrer del 1999. Dissenyat per l'equip d'arquitectes RCR Aranda, Pigem i Vilalta estava cridat a ser una de les màximes icones de l'arquitectura garrotxina i fins i tot va ser nominat als premis Mies van der Rohe. Allò que des de fora atreia i continua atraient admiradors va començar a presentar problemes quan va ser l'hora d'utilitzar-se.

A l'hivern hi fa massa fred i a l'estiu, massa calor. A més, si els mesos de ple sol algú tocava les planxes d'acer de la façana corria el risc de cremar-se. El teulat està ple de goteres, les portes no es poden moure per culpa del pes i l'escala no té cap barana de seguretat i cal anar amb molt de compte de no caure. Per si no fos poc, l'edifici presenta problemes estructurals i no compleix les normatives de seguretat. Una de les portes d'emergència, per exemple, té una alçada d'1,5 metres. Atenent-se a tot això, el 2003, l'ajuntament va optar per reformar el soterrani i fer-lo servir de Centre Cívic, en vistes que la resta de l'edifici seria difícil adaptar-lo.

Més d'1 milió d'euros públics gastats en l'edifici

Construir el Centre Cívic va costar 600.000 euros. A aquests s'hi van haver de sumar 250.000 euros més perquè es va ensorrar una part de la plaça i 200.000€ més per remodelar el soterrani. Els diners provenen de la Generalitat i de Fons Feder de la Unió Europea, d'aquí que l'alcaldessa es vulgui assegurar jurídicament que pot enderrocar un edifici de menys de 20 anys pagat amb fons públics.

En declaracions a Ràdio Olot, Eulàlia Massana explica que estan sospesant declarar l'edifici en ruïna econòmica "si realment arreglar-lo és més car del que va costar fer-lo". Massana, a més, es pregunta si un cop reformat seria viable econòmicament mantenir-lo, per un municipi com Riudaura que té 450 habitants i un pressupost anual que no arriba als 300.000 euros.

Els veïns votaran el futur del Centre Cívic

L'última paraula la tindran els veïns. Un cop l'ajuntament tingui tota la documentació farà una consulta popular perquè els ciutadans decideixin si estan a favor d'enderrocar-lo o reformar-lo de dalt a baix. L'objectiu és que es voti als propers mesos, abans no s'acabi el mandat municipal.
 

Entrada al municipi de Riudaura, en una imatge recent. Foto: Martí Albesa