Una de cada tres famílies garrotxines incineren els seus difunts

La crisi redueix el pressupost destinat als enterraments i fa créixer els que contracten una pòlissa d'assegurances | Aquest migdia hi ha l'acte institucional al cementiri d'Olot

La majoria dels nínxols del cementiri d'Olot plens de flors, en motiu de Tots Sants
La majoria dels nínxols del cementiri d'Olot plens de flors, en motiu de Tots Sants | Martí Albesa
Andreu Oliveras
01 de novembre del 2014
Actualitzat el 02 de novembre a les 19:04h

La majoria dels nínxols del cementiri d'Olot plens de flors, en motiu de Tots Sants. Foto: Martí Albesa


Tot i que els enterraments tradicionals a la Garrotxa són els majoritaris, any rere any creixen les incineracions i el 2013 ja van arribar al 31%. De les més de 600 defuncions que hi va haver l'any passat a la comarca, un terç van optar per incinerar els difunts. La xifra és encara una mica més baixa que la mitjana catalana, on l'any 2013 un 37,02% dels morts es van incinerar.

Un altre dels canvis de tendència al voltant dels ritus funeraris, a la Garrotxa, ve motivat per la crisi. Als últims anys els professionals del sector han observat com les famílies eliminaven part de la pompa que acompanya a les exèquies per tal d'abaratir els costos. Com explica Jaume Casas, gerent de la Funerària Besora, "es redueixen la publicació d'esqueles i s'encarreguen menys flors per tal d'ajustar-se als pressupostos familiars".

La crisi econòmica ha provocat que els garrotxins siguin més conscients del cost que suposa un enterrament. Per això creix els qui decideixen contractar una pòlissa d'assegurances que els cobreixi les despeses funeràries el dia que les hagin d'utilitzar. Els qui no en disposen, consulten el preu de cadascun dels serveis abans de contractar-los.

Notes de condol online

Des que fa un any la Funerària Besora va renovar la pàgina web, que ara incorpora informació actualitzada de les esqueles, ha creat una nova tendència a la comarca. Cada vegada més garrotxins utilitzen el servei d'enviar una nota de condol als familiars a través d'internet. Una pràctica que sobretot fan servir les persones més joves.

Casas explica que algunes de les innovacions funeràries que s'ofereixen a altres llocs de Catalunya aquí no es fan ja que no hi ha demanda suficient. Els enterraments encara són molt tradicionals i la majoria consten d'una cerimònia religiosa. A la ciutat d'Olot, l'any passat els funerals laics només van ser una desena.

Acte institucional al cementiri

Aquest migdia, a la una, tindrà lloc l'acte institucional al cementiri d'Olot, d'homenatge als difunts de la ciutat. Els qui al llarg del dia d'avui passin pel cementiri rebran una estampa commemorativa, que aquest 2014 se suma a l'any Berga i Boix. Es tracta d'una fotografia del nínxol de la família Berga i un text escrit a la revista El Deber del 1914. És la tretzena estampa de la col·lecció i a partir de demà es podrà trobar també a les oficines del cementiri i de la funerària Besora.

Al llarg del dia d'avui, l'ajuntament ha programat un servei especial d'autobusos fins al cementiri. El TPO oferirà dos trajectes al matí i dos a la tarda des dels barris de Sant Pere Màrtir, Hostal del Sol, Pequín, Sant Roc, Boavista, Pla de Dalt, Sant Miquel, Les Tries i Benavent.
 

Més informació horaris dels busos al cementiri

 

Entrada al cementiri d'Olot, ahir a la tarda. Foto: Martí Albesa