Bianya promociona el romànic de la vall amb l'art contemporani

Aquest cap de setmana es duu a terme la primera Bianyal, on 7 artistes exposen a 4 ermites

Santa Margarida, espai de la Bianyal
Santa Margarida, espai de la Bianyal | A. O.
Andreu Oliveras
08 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 10:34h

Presentació als mitjans de la primera Bianyal. Foto: Andreu Oliveras


La Vall de Bianya vol promocionar el seu patrimoni romànic a través de l'art contemporani. Amb aquesta idea neix la Bianyal 2014, que se celebrarà aquest cap de setmana. Per l'alcalde del municipi, Santi Reixach, "és una manera d'explicar el romànic del nostre poble, integrat amb els nostres artistes".

La Bianyal 2014 se centra en quatre espais: les esglésies romàniques de Sant Andreu de Socarrats, Sant Martí de Solamal, Sant Pere Despuig i Santa Margarida. En aquestes quatre ermites, 7 artistes hi han preparat les seves intervencions. Com explica David Santaulària, de l'associació Binari, s'han buscat persones que treballin tècniques diferents, dins de l'art contemporani.

En el recorregut per les quatre esglésies es podrà veure des de les escultures d'Anna Manel·la fins a l'aplicació mòbil que ha dissenyat Kenneth Russo per promocionar el farro de la vall, passant pels reliquiaris particulars de Narcís Coderch, les fotografies de Clara Oliveras, els muntatges audiovisuals de Job Ramos, els ex-vots de Quim Domene i les pintures paisatgístiques d'Arnau Bielsa.

Ruta en trenet per les 4 ermites

L'activitat es durà a terme el dissabte a les 11 del matí i les set de la tarda i el diumenge a les 11. Els participants sortiran de l'església de Santa Margarida, des d'on un trenet els portarà a les altres tres ermites. A dins de cadascuna rebran explicacions sobre les singularitats de l'edifici romànic i, a més, cada artista els explicarà la intervenció que hi ha preparat. L'itinerari acaba amb una degustació gastronòmica a càrrec del cuiner bianyenc Pep Nogué.

És el primer cop que l'associació Binari i l'ajuntament de la Vall de Bianya duen a terme aquesta activitat i, de fet, servirà de prova per veure si se li dóna continuïtat. De moment, les inscripcions de participants van a molt bon ritme. No es descarta en futures ocasions incrementar el nombre d'ermites i d'artistes participants.
 

Ermita de Santa Margarida de Bianya, un dels quatre espais de la Bianyal. Foto: Andreu Oliveras