Cent anys de la mort de l'avi Berga

Avui que es compleix el centenari exacte de la mort de Josep Berga i Boix, repassem la figura d'un dels 18 olotins il·lustres | Pintor i pedagog, transforma la vida cultural olotina

Dona pintant un camp de roselles, Josep Berga i Boix, 1911
Dona pintant un camp de roselles, Josep Berga i Boix, 1911 | Josep Berga i Boix
Andreu Oliveras
08 d'octubre del 2014
Actualitzat el 12 d'octubre a les 20:43h

Dona pintant un camp de roselles, Josep Berga i Boix, 1911.


Avui fa exactament cent anys que moria a Olot Josep Berga i Boix, als 77 anys. Pintor i pedagog, l'avi Berga va ser sobretot un dels grans impulsors de la vida cultural olotina del moment. No és d'estranyar que sigui un dels 18 olotins il·lustres que pengen del saló de sessions de la casa consistorial ni tampoc que l'ajuntament d'Olot hagi declarat el 2014 com a Any Berga i Boix.

 

Autoretrat de Josep Berga i Boix. Foto: ICCO

Nascut a una casa de pagès de La Pinya al 1837, va començar a freqüentar els cercles olotins quan amb 15 anys va entrar a l'Escola del Dibuix d'Olot. Seria allà on aprendria els primers coneixements de les tècniques de les Belles Arts, uns estudis que ampliaria més endavant a l'Escola del Dibuix de Girona.

En aquesta època d'adolescent a Olot és quan coneix a Joaquim Vayreda amb qui forjarà uns lligams que l'acompanyaran al llarg dels anys. Si bé no el coneix dins l'Escola del Dibuix, ja que el mestre anava a casa de Vayreda a fer-li classes particulars, sí que coincideixen en les lliçons de llatí.



Berga i Boix, pedagog

Després d'un període exiliat al sud de França, a causa de les guerres carlines, el 1877 torna a Olot i esdevé professor titular de l'Escola Pública del Dibuix. Serà quan es convertirà en el gran Berga, respectat i admirat a parts iguals, en una feina que l'acompanyarà fins als últims dies. Només posar els peus a l'escola revoluciona la manera de fer les classes. Instaura les sortides a l'aire lliure per pintar al natural, promou les exposicions dels seus alumnes i introdueix noves tècniques pedagògiques.

Precisament arran de veure que els seus deixebles no trobaven feina relacionades amb l'art, funda conjuntament amb Joaquim Vayreda i Valentí Carrera el taller d'imatgeria religiosa El Arte Cristiano. Un taller que marcarà una època.

Un gran paisatgista

Josep Berga i Boix és, juntament amb els germans Joaquim i Marian Vayreda, un dels grans exponents de l'anomenada Escola d'Olot. El Berga pintor és, per sobre de tot, un gran paisatgista. El fascina la Garrotxa, des de les muntanyes més abruptes fins als camps de fajol.

En motiu de l'any Berga i Boix, durant els propers mesos hi ha programades exposicions, conferències, visites guiades, a més de la presentació de diverses publicacions sobre aquest olotí il·lustre.
 

Més informació activitats organitzades dins l'Any Berga i Boix

 

'Grup d'arbres', de Josep Berga i Boix. Foto: Jordi Puig

Arxivat a