Punt i final a més de 700 anys d'hospital al centre d'Olot

El dia que Artur Mas inaugura el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa, repassem la història de la institució més antiga de la ciutat | Creat el 1310, és a Sant Rafel des del segle XVI

Portalada renaixentista de l'hospital Sant Jaume
Portalada renaixentista de l'hospital Sant Jaume | Martí Albesa
Andreu Oliveras
06 d'octubre del 2014
Actualitzat el 26 de novembre del 2015 a les 11:49h

Portalada renaixentista, que dóna accés al pati de l'hospital Sant Jaume. Foto: Martí Albesa


Aquesta tarda a les cinc, Artur Mas inaugurarà el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa. Serà el pas previ abans que el proper 17 de novembre deixi de funcionar l'Hospital de Sant Jaume i tota l'activitat hospitalària se centralitzi al polígon de la Guardiola. Per primer cop després de 714 anys, l'hospital no es trobarà al centre d'Olot i abandonarà els terrenys que acullen la seva activitat des del 1566.

Cal remuntar-nos entre el 1310 i 1313 per assistir a la creació de l'hospital d'Olot. Es tracta de la institució més antiga de la ciutat, fundada més de 100 anys abans que l'ajuntament. Precisament la primera seu de l'hospital va ser l'edifici que actualment acull la biblioteca Marià Vayreda i que abans de la casa de cultura va ser durant molts anys la casa consistorial d'Olot.

Des dels seus inicis i durant la major part de la seva història, l'hospital es finançava a través de la caritat. Els ingressos variaven en funció de les donacions d'uns mecenes que mai trepitjaven les seves instal·lacions, ja que l'hospital atenia majoritàriament als pobres - els rics es feien portar el metge a casa. L'hospital era en més d'una ocasió un dels beneficiaris dels testaments de les altes personalitats olotines.

L'hospital es trasllada a Sant Rafel

La seu del carrer de la presó vella l'ocuparà fins a mitjans del segle XVI, quan es traslladarà al carrer de Sant Rafel, moment en què l'ajuntament comprarà l'antic edifici hospitalari per posar-hi la seva seu. Uns serveis sociosanitaris que en un inici s'articulen al voltant del pati porxat que encara avui s'utilitza, amb la característica portalada renaixentista que hi dóna accés.

Amb base a aquest pati, l'hospital s'anirà transformant i adaptant a les necessitats del moment. Al segle XIX, per exemple, Sant Jaume tenia una planta baixa i dos pisos; el primer, dedicat a les dones i el segon, als homes.

Canvi important, s'aixeca el pavelló Doctor Fàbregas

Caldrà esperar fins al 1972 per veure un dels canvis que més han transformat l'edifici de l'hospital de Sant Jaume. Aquell any s'inaugura el pavelló del Doctor Fàbregas, les instal·lacions del carrer Mulleras per on encara a dia d'avui s'accedeix al recinte. Les obres van costar 23 milions de pessetes.

Dues dècades més tard, es farà l'última gran modificació d'unes instal·lacions que portaven 4 segles funcionant al mateix lloc. A finals dels 80 es tira a terra l'antiga clínica de Sant Rafel, per construir-hi l'edifici de Consultes Externes, inaugurat el 1994. També s'aprofita per aixecar un tercer pis al pavelló del Doctor Fàbregas, per reformar el servei d'urgències i reorganitzar les funcions a l'interior de l'edifici.

L'hospital abandona el centre d'Olot

Amb la inauguració d'aquesta tarda s'escriu una nova pàgina a la història d'una institució amb més de 700 anys a les seves espatlles. Sant Jaume no dóna més de sí i els serveis hospitalaris es traslladen a un edifici que triplica la seva superfície. El proper 17 de novembre es culminarà un procés iniciat el 2003, quan l'ajuntament va reservar un solar de 22.000m² per acollir l'edifici que avui s'inaugura. L'empenta definitiva va venir el 7 de novembre del 2009, quan el llavors president de la Generalitat, José Montilla, posava la primera pedra del nou equipament.
 

El pavelló del doctor Fàbregas es va estrenar el 1972. Foto: Martí Albesa

Arxivat a