Santa Pau crearà un tastet de fesols comparant-ne les varietats

La idea és apreciar les diferències de gust entre els tipus de fesols, cuinats amb la mateixa recepta | El sector es troba en plena collita d'una temporada que es presenta molt bona

Andreu Oliveras
22 de setembre del 2014
Actualitzat a les 21:28h

Milers de persones van assistir al passat gener a la Fira del Fesol de Santa Pau. Foto: Martí Albesa


Santa Pau organitzarà un tastet de fesols per tal de comparar les diferències de gustos entre les diverses varietats de la llegum. La idea, impulsada per l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau i la Diputació de Girona, vol servir per promocionar el producte i alhora apreciar les diferències entre un i altre tipus. Lluís Sunyer, president de l'associació, avança a NacióLaGarrotxa.cat que la proposta inicial era fer tast dels fesols dels diferents productors, però van decidir canviar la fórmula: "no ens agrada fer-nos la competència entre productors i per això presentarem les varietats".

El tast serà aquesta tardor al Mas Can Batlle, de Santa Pau. A diferència de la Fira del Fesol, on els restaurants elaboren diverses receptes amb aquesta llegum com a protagonista, aquí els cuinaran tots de la mateixa manera. Seran només bullits i amb un raig d'oli d'oliva pel damunt. Així es podran apreciar millor les diferències entre una varietat i una altra.

L'estiu plujós ha beneficiat la collita

Des de fa una setmana, els cultivadors de fesols ja han començat la collita que durarà fins a finals d'octubre, depenent del ritme de maduració de cada varietat. Sunyer assegura que aquest estiu plujós li ha anat bé a la planta i es mostra convençut que serà una collita bona "tan de qualitat com de quantitat".

"Les temperatures no gaire altes van bé perquè la flor fecunda bé i la tavella s'omple", explica el president de l'associació de cultivadors a aquest diari. L'única pega que hi posa és que han faltat hores de sol, fet que ha provocat que s'endarrerissin algunes collites. Si tot va bé aquesta serà l'última collita de Fesol sense la Denominació d'Origen Protegit, que als propers mesos està previst que els concedeixi la Unió Europa
 

El Fesol, és el cultiu estrella de Santa Pau. Foto: Martí Albesa