Comença oficialment l'Any Berga i Boix

Aquest vespre a Can Trincheria tindrà lloc la conferència inaugural | Fins a finals d'any s'han programat exposicions, visites guiades, converses i xerrades

Josep Berga i Boix fent classes de pintura paisatgística a Olot
Josep Berga i Boix fent classes de pintura paisatgística a Olot | ICCO
Andreu Oliveras
20 de setembre del 2014
Actualitzat el 29 de setembre a les 17:20h
Josep Berga i Boix fent classes de pintura paisatgística a Olot. Foto: ICCO

Avui s'inauguraran oficialment els actes de commemoració de l'any Berga i Boix. L'acte inaugural serà  la presentació del catàleg Josep Berga i Boix. Els inicis del paisatgisme a Catalunya a càrrec de Francesc Fontbona, membre de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi. Serà a les vuit del vespre a Can Trincheria.

Aquest catàleg, com explica la directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol, "va associat a un itinerari literari-paisatgístic". A través d'una aplicació per a mòbil que es posarà en marxa a les properes setmanes, serà possible fer una ruta per Olot combinant els quadres del pintor amb els paisatges reals que els van inspirar i amb fragments de novel·les que també han escollit aquests escenaris.

Una altra de les publicacions que també veurà la llum abans no acabi l'any és el recull que Mita Casacuberta i Joan Sala han fet de textos que va escriure el propi pintor. Es tracta de reflexions personals i de classes magistrals que transmetia als seus alumnes de l'Escola d'Art.

Conferències, converses i visites guiades

Al llarg d'aquesta tardor els responsables de l'Any Berga i Boix han programat una sèrie de conferències. Al 7 de novembre, Tòfol Trepat parlarà del Modernisme, Noucentisme i avantguardes en els inicis del segle XX. Més tard es presentarà un dossier de la revista de Girona dedicat al pintor i al 12 de desembre Mita Casacuberta i Joan Sala presentaran el seu treball.

A més a més, el Museu de la Garrotxa ha organitzat quatre trobades entre dones de dues generacions ben diferenciades per parlar de la cultura, la cuina, el treball i la creativitat. Les converses són un complement a l'exposició sobre les deixebles de Berga i Boix que es va inaugurar per Festes del Tura i que durant els propers mesos es pot veure al tercer pis de l'Hospici. Pilarín Bayés, Ada Parellada, Fina Puigdevall i la cuinera del col·lectiu Les àvies de Sils Rosa Valls són alguns dels noms convidats.

A partir de l'octubre, una exposició a Can Trincheria se sumarà a les dues que ja estan obertes al Museu de la Garrotxa. Precisament, el 13 de desembre el seu comissari farà una visita guiada per la selecció que presideix la Sala Oberta.

Autoretrat de Josep Berga i Boix. Foto: ICCO

Berga i Boix va fundar l'Escola d'Art d'Olot

Josep Berga i Boix va néixer el 1837 a la Pinya i va morir a Olot el 8 d'octubre del 1914. La seva carrera artística la va fer majoritàriament a la capital de la Garrotxa i juntament amb els germans Joaquim i Marià Vayreda va fundar l'Escola d'Olot de pintura. Va combinar contínuament la faceta d'artista amb la de pedagog. És un dels comptats personatges que tenen l'honor de formar part de la galeria d'olotins il·lustres. El mes de febrer, el Ple Municipal va acordar per unanimitat declarar el 2014 Any Berga i Boix, per commemorar el centenari de la seva mort.

'Grup d'arbres', un dels quadres de Josep Berga i Boix exposats a la Sala Oberta. Foto: Jordi Puig

 
Arxivat a