Els olotins poden opinar sobre què situar-hi a l'actual Hospital Sant Jaume

L'ajuntament obre un procés participatiu per acabar de decidir quines funcions acollirà l'equipament d'aquí 2 mesos, un cop l'hospital s'hagi traslladat al nou edifici

per Andreu Oliveras , Olot, 19 de setembre de 2014 a les 05:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Edifici de l'actual Hospital de Sant Jaume, aquest agost. Foto: Andreu Oliveras

L'ajuntament d'Olot obre un procés participatiu perquè els ciutadans puguin opinar sobre què s'hi hauria d'ubicar a l'actual edifici de l'Hospital Sant Jaume un cop aquest es traslladi a les noves instal·lacions del polígon de la Guardiola, al proper 17 de novembre. A través d'un web, es demana l'opinió dels olotins i alhora aquests poden consultar la proposta de distribució que ha pensat l'equip de govern local.


En aquesta primera idea, subjecte a modificacions, es destinaria un 20% a superfícies comercials. Concretament es tracta de les plantes baixes dels carrers Sant Rafel, doctor Fàbrega i Mulleras, a més del primer pis de l'edifici que actualment ocupa els serveis de Consultes Externes. A la cantonada del carrer Mulleras amb el carrer Doctor Fàbregas s'hi ubicaria la nova Oficina de Turisme d'Olot, a nivell de carrer. També a la planta baixa del carrer Mulleras, però a l'extrem més proper a la plaça Clarà, hi hauria situada la caldera de biomassa i tot el sistema d'obtenció d'energies renovables.

Les actuals habitacions de l'hospital serien les oficines dels serveis públics municipals, com l'Institut de Cultura, l'Escola d'Adults o l'Institut Municipal de Promoció. L'ajuntament calcula que amb el trasllat s'estalviarà uns 70.000 euros a l'any en lloguers que actualment està pagant. A més, també retallaria despeses aprofitant les sinergies entre els organismes i fent les compres conjuntament.


La nova distribució hauria d'estar clara abans del 17 de novembre

De moment no hi ha una data de tancament del procés participatiu però l'alcalde, Josep Maria Corominas, ha manifestat que el dia que Sant Jaume deixi d'oferir serveis sociosanitaris s'hauria de començar a adaptar l'edifici als nous usos. "Que l'hospital marxi del centre de la ciutat serà un important canvi pel centre d'Olot", explica Corominas adduint al volum persones que mou actualment l'equipament. Per això, l'alcalde sosté que cal ser ràpids a fer accions que continuïn portant gent cap a aquest enclavament.


Les obres de millora es vol que siguin les mínimes necessàries per adaptar l'edifici a les noves funcions. En cap moment es pensa en tirar-lo a terra i aixecar-ne un de nou, sinó que l'alcalde explica que el volen "tunejar". El debat és què posar-hi en un edifici de més d'11.000 metres quadrats on l'únic que hi quedarà d'aquí 2 mesos serà la part de geriatria. De moment es mantindran els mateixos llits, però es reservarà un tros de l'edifici per si mai calgués ampliar el servei.

L'oposició havia reclamant més participació ciutadana

Un ple extraordinari va aprovar el passat 4 de setembre el canvi d'usos del nou edifici. No hi va haver unanimitat ja que diversos grups de l'oposició van expressar el seu desacord amb la manera unilateral com s'havien decidit les noves funcions i reclamaven a CiU més participació de la ciutadania. Fent cas a aquestes peticions, a part del procés en línia, el consistori també convocarà reunions amb col·lectius directament afectats, com per exemple l'Associació de Comerciants d'Olot.

Josep Maria Corominas, ensenyant la proposta de nous usos de l'actual hospital. Foto: Andreu Oliveras

 

Participació