Prop de 70 experts catalans es reuniran a Olot per parlar de Gegants

La ciutat acull dissabte la primera sessió del congrés País Gegant, centrada en els processos de construcció i restauració d'aquestes peces

Andreu Oliveras
17 de setembre del 2014
Actualitzat el 21 de setembre a les 22:48h
Ball dels gegants, aquestes Festes del Tura. Foto: Martí Albesa

Una setantena de persones d'arreu de Catalunya es trobaran dissabte a Olot per parlar de gegants. La capital de la Garrotxa acull la primera sessió del Congrés País Gegant , que als propers mesos tindrà continuïtat a altres poblacions catalanes. A cada sessió s'abordarà un aspecte concret de la imatgeria popular. A Olot, es parlarà de la construcció i restauració d'aquestes peces tan estimades.

El congrés va destinat als especialistes del gremi però també està obert a tota la ciutadania que tingui interès en conèixer més a fons aquest món. Les conferències, totalment gratuïtes, començaran a les nou del matí a la Sala Torín i duraran tot el dia. Carles Freixes, Josep Murlà i Jordi Delgado són tres de la dotzena de veus que parlaran sobre la història dels gegants d'Olot, els processos de restauració d'aquest tipus de figures, els nous materials per construir-ne i també de les dificultats per comprar-ne.

Olot, fàbrica de molts dels gegants catalans
 
El fet que la primera sessió del Congrés tingui lloc a Olot no és casual. Com explica el tècnic del Museu dels Sants, Eduard Bech, "molts dels gegants de Catalunya estan fets a Olot i molts d'ells als tallers d'imatgeria religiosa". Per això, la sessió a la capital garrotxina se centra en la creació i conservació de les imatges populars, deixant altres aspectes d'aquest món com la seva música i balls per futures sessions en altres municipis.

Entre les diferents ponències que tindran lloc a la sala Torín es parlarà del procés de restauració que van seguir els gegants d'Olot en motiu del seu 125è aniversari, de la mà de professionals del sector, "com si es tractessin d'obres d'art" emfatitza Bech.

Festa del 125è aniversari dels Gegants. Foto: Adrià Costa
 
Arxivat a