Llibres editats el 1714, exposats a Olot

Can Trincheria mostra un recull de pamflets, llibres i cròniques que es van publicar durant la Guerra de Successió | L'exposició és la manera de sumar-se al Tricentenari de les biblioteques d'Olot, Ripoll i Girona

Andreu Oliveras
04 de setembre del 2014
Llibres de l'exposició 'Despertador dels catalans', a Can Trincheria. Foto: Andreu Oliveras

La planta baixa de Can Trincheria d'Olot acull des d'avui una trentena de llibres, pamflets i altres documents que es van editar entre el 1701 i el 1716. Són coetanis a la Guerra de Successió i tots ells expliquen els fets bèl·lics i polítics, així com la repressió posterior. Entre la selecció feta per l'historiador olotí Miquel Puig s'hi pot trobar,  per exemple, una reproducció del Decret de Nova Planta, que va suprimir les llibertats catalanes.

Per la directora de la biblioteca Marià Vayreda, Carme Simon, el que es veu a la mostra "és un tresor ignorat". "La gent no sap que a les biblioteques hi ha aquest patrimoni", es lamenta Simon. Tot el material exposat prové del fons de les biblioteques d'Olot, Ripoll i Girona, les tres impulsores del projecte.

Digitalització de tots els documents exposats

A part de poder veure dins una vitrina els documents originals d'ara fa 300 anys, el visitant pot consultar-lo de manera virtual a través d'una pantalla tàctil ja que tots aquests llibres han estat digitalitzats expressament per l'ocasió.

La mostra titulada Despertador dels Catalans s'estrena ara a Olot coincidint amb les Festes del Tura i després voltarà per Ripoll, Girona, i altres biblioteques de la demarcació. El dissabte 20 de setembre a les 12 del migdia, el responsable de la tria, Miquel Puig, farà una visita guiada per l'exposició.

Exposició 'Despertador dels catalans', llibres coetanis sobre la Guerra de Successió. Foto: Andreu Oliveras
Arxivat a