Josep Berga i Boix i la Foneria Barberí, exposats a l'Hospici

Dues de les exposicions de Festes del Tura se sumen a l'any Berga i Boix i una tercera recorda l'ofici de la fosa

Andreu Oliveras
03 de setembre del 2014
Actualitzat el 07 d'octubre a les 19:10h
'Grup d'arbres', un dels quadres de Josep Berga i Boix exposats a la Sala Oberta del Museu. Foto: Jordi Puig

El Museu de la Garrotxa se suma a l'Any Berga i Boix amb dues de les exposicions que es podran veure a partir del dissabte 6 de setembre. A la Sala Oberta hi haurà una retrospectiva de l'artista conformada quasi en la seva totalitat per obres de particulars que mai fins ara s'havien vist en sales obertes al públic.

Al tercer pis, ja dins del propi museu, hi ha un recull de quadres fets per les deixebles de l'Avi Berga. A part de la pintura, Josep Berga i Boix es dedicava a la docència i el museu ha buscat obres de dones que van aprendre del pintor. Han estat dos anys de recerca i restauració d'aquests quadres que estaven principalment en cases de familiars.

Per la directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol, la qualitat de les seves pintures és molt bona i en alguns casos podria passar perfectament per un treball fet pel mestre Berga. Cal pensar que moltes vegades es dedicaven a copiar un quadre fet pel pintor i que aquest fins i tot els feia els últims acabats de les peces. Aquestes dues exposicions enceten els actes que la ciutat ha preparat per celebrar l'Any Berga i Boix.

Finalment, també a partir del dissabte de Festes del Tura, al pati de l'Hospici es podrà veure un recull d'imatges relacionades amb la Foneria Barberí. Aquesta fàbrica que durant tants anys va estar al carrer Fontanella d'Olot, ha reproduït peces d'artistes locals que s'han enviat arreu del món. La mostra vol ser, en paraules de Mallol, "un homenatge a tots aquells que han mantingut viu l'art de la fosa del metall durant segles".
Arxivat a