Front comú per salvar Sant Valentí de Salarça

El Consorci de l'Alta Garrotxa, l'Ajuntament de Camprodon i la Diputació contribueixen a les tasques de consolidació per evitar que es pugui ensorrar

Redacció ElRipollès.info
17 de juliol del 2014
Ermita de Sant Valentí de Salarça. Foto: Vikicommons

Front comú per salvar l'ermita de Sant Valentí de Salarça, un dels elements patrimonials més destacats del terme de Camprodon i que s'ha degradat de manera més clara els darrers anys. Recentment, el Consorci de l’Alta Garrotxa –que gestiona aquest territori-  ha signat un conveni amb l’Ajuntament de Camprodon i els Amics de l’Alta Garrotxa per tal de preservar aquesta ermita del segle XII.

L'edificació, tot i constituir un dels elements clau del patrimoni cultural i arquitectònic del sector occidental de l’espai natural, estava patint un deteriorament progressiu amb un perill d’esfondrament imminent de la volta central. Entre altres qüestions, els petits moviments sísmics de la zona l'havien afectat notablement. És per aquest motiu que els Amics de l’Alta Garrotxa van demanar una subvenció a la Diputació de Girona a fi i efecte de poder executar part del projecte de consolidació.

De la mateixa manera, el Consorci, juntament amb l’Ajuntament de Camprodon, i també a petició dels Amics de l’Alta Garrotxa, van decidir contribuir a les obres per tal de garantir així la finalització del projecte executiu. En breu es preveu la finalització dels treballs, que suposen un pas més en la conservació del ric patrimoni cultural de l'espai natural.

Construcció romànica del segle XII

L'ermita està situada dalt d'un turonet que presideix tota la vall de Salarça, pertanyent a l'antic terme de Beget. És una construcció romànica del segle XII, de planta petita amb volta de canó apuntada i absis semicircular al costat de llevant, amb cornisa i finestra central de línies senzilles. La porta d'accés primitiva és a migjorn i està formada per un arc de mig punt, actualment cegada. L'entrada actual es fa per la banda de ponent, on es va afegir al segle XVI o XVII un porxo amb teulat a dues aigües. Sobre aquesta façana oest s'assenta el campanar d'espadanya de dos ulls, amb campanes datades, respectivament, del 1733 i del 1761. Al nord, adossada al mur del temple, hi ha l'escala de pedra que mena al campanar.

Consta que Sant Valentí de Salarça va ser consagrada l'any 1168 per Ponç de Monells, bisbe de Tortosa i abat del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Del segle XIV hi ha una citació de "Sancti Valentini de Arça", l'any 1362, depenent de la parròquia de Beget. A finals de maig, des de fa una quinzena d'anys, l'espai acull l'Aplec de Salarça. Una trobada de germanor en la que els cavalls són protagonistes i en la qual el rector de Camprodon els beneeix abans de gaudir d'una arrossada.

Fitxa de patrimoni de l'ermita de Sant Valentí de Salarça