Els gegants es fan una «selfie» en el cartell de les Festes del Tura 2014

Àngel Rigall ha volgut retre homenatge al 125è aniversari de la parella, humanitzant-los | Fuel Fandango, Mazoni, Obeses i The Excitements són alguns dels grups convidats

Andreu Oliveras
15 de juliol del 2014
L'alcalde d'Olot i l'artista Àngel Rigall, descobrint el cartell de Festes. Foto: Martí Albesa

La moda de les selfies, o de les autofotos, ha arribat al Gegant i la Gegantessa. Àngel Rigall ha imaginat a la il·lustre parella fent-se un autoretrat en el cartell que anuncia les Festes del Tura 2014. Es va presentar ahir al vespre al pati de l'Hospici, amb els gegants observant de prop l'escena, mentre sonava la seva música de fons.

El cartell, pintat a l'oli, vol sumar-se als actes de celebració del 125è aniversari de la parella. "Poder fer el retrat a la parella més famosa d'Olot és tot un luxe", exclamava satisfet Rigall quan es descobria el cartell. L'artista local els ha humanitzat, fent que els dos protagonistes s'abracin i canviïn l'expressió de la cara per una de més alegra. El gegant és qui aguanta la càmera. Àngel Rigall explica que el motiu és perquè preferia prescindir de la porra que no del ram.

Seguint l'estètica del cartell, la Comissió de Festes ha organitzat un homenatge on tots els olotins que ho vulguin podran fer-se una selfie amb els gegants de fons, amb la seva pròpia càmera, "ja que el pressupost d'un fotògraf professional surt de les necessitats pressupostàries", bromejava Martí Julià, membre de la comissió.

L'autor va firmar exemplars del cartell a tots aquells que es van apropar al pati de l'Hospici. En total se n'han editat uns 2.000, que es poden recollir gratuïtament a la seu de Can Trincheria o a l'Oficina de Turisme d'Olot al llarg de les properes setmanes.

Fuel Fandango, The Excitements i Obeses, alguns dels grups convidats

La presentació del cartell també serveix cada any per avançar les novetats de la programació de les Festes. Del 5 al 9 de setembre, tocaran en algun dels escenaris nocturns grups com Fuel Fandango, La Troba Kung Fu, Mazoni, The Excitements, Obeses i Atzembla, entre altres. A més, a les tardes hi haurà els concerts de Deudeveu, l'Orquestra Maravella i la Big Band de Manlleu a la Plaça Major.

Els escenaris musicals de les Festes seran cinc: el Firal, la Plaça Major, la Plaça Campdenmàs, la Plaça Pia Almoina i, com va avançar NacióLaGarrotxa, es recupera el Passeig de la Muralla. També es duran a terme actes a la plaça del cinema Colon, que s'incorpora al recorregut de les Festes del Tura.

Es crea un concurs de Pedra-Paper-Tisora i un de Llançament de Ferradures

Pel que fa a les activitats diürnes, n'hi haurà de noves com un concurs de Pedra-Paper-Tisora o un Llançament de ferradures, que se sumaran a les altres ja tradicionals com, per exemple, les marranades, la cercavila infantil o el concurs de llançament de pinyol d'oliva.

El programa detallat es repartirà a finals d'agost. Com explica la regidora de Festes, Mar Roca, aquest any gràcies a una entesa amb una empresa, "es recuperen els tres productes embossats que arribaran a totes les cases", referint-se al programa de mà, la revista Entura't i el programa d'actes. Als darrers anys, per abaratir costos s'ajuntava la revista Entura't i el programa d'actes en un mateix llibret, fet que no va agradar a tothom.

A partir de mitjans d'agost també estarà disponible l'aplicació per mòbil de les Festes del Tura, que l'any passat es van descarregar 3.000 persones. És gratuïta i disponible per a Android i Apple. Conté l'agenda d'actes, descripcions dels grups, fotografies i mapes.

45.000 gots reutilitzables homenatjaran els 125 anys dels gegants

Un any més, Tavi Algueró ha dissenyat els gots reutilitzables que s'utilitzaran les nits de la festa major olotina. Se'n fabricaran 45.000 i tindran un dibuix de la parella de gegants ballant en forma de cor i les lletres dels 125 anys.

45.000 gots reutilitzables es faran servir per les Festes del Tura 2014. Foto: Martí Albesa
Arxivat a