La flama del Canigó arribarà dilluns als pobles de la Garrotxa

Els municipis que organitzen actes de rebuda del foc que ha d'encendre les fogueres de Sant Joan | La tradició de la flama va començar el 1955

Redacció
21 de juny del 2014
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares | Adrià Costa
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares. Foto: Adrià Costa

La Flama del Canigó encendrà, com cada any, les fogueres de Sant Joan a pràcticament tots els pobles de la comarca. Aquest any arribarà tenyida de Tricentenari. I és que la celebració d'aquesta tradició, que reivindica la unitat dels Països Catalans, enguany s'afegeix als actes de commemoració dels 300 anys de la derrota catalana a la Guerra de Successió.

El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any. El dia 22 de juny s’agafa aquesta flama i es puja fins al cim. Allà s'encén la llenya portada de diferents parts dels Països Catalans una setmana abans. La tradició la va començar el 1955 Francesc Pujades, veí de la vila nord-catalana d’Arles, portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer. Va tenir la iniciativa d'encendre els focs de Sant Joan al cim de la muntanya i des d'allà repartir la seva flama per totes les contrades.

Rebuda de la flama arreu de la Garrotxa

A la Vall de Bianya arribarà a les 5 de la tarda a l'església de Sant Pere del Puig. Prèviament, a les quatre, hi haurà una concentració a Hostalnou per anar caminant cap allà per rebre-la.

A Olot arribarà a les 7 de la tarda al passeig de la Muralla, on s'encendrà una foguera. De fet, quan entri al municipi per la zona de la Rodona, s'hi afegiran ja els timbalers del nucli antic, el Santonegro i els gegants del barri de Sant Francesc per acompanyar-la al tram final. El foc de la flama olotina es repartirà per les fogueres dels diferents pobles de la comarca com Les Planes d'Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, la Vall d'en Bas, Santa Pau i Riudaura.

A Besalú també arribarà a les 7 de la tarda, a la plaça de la Llibertat. A les 9 del vespre recorrerà els carrers del poble fins al pont medieval on s'encendrà una foguera. Des de Besalú es coordina l'arribada del foc del Canigó a Castellfollit de la Roca, Montagut i Oix, Argelaguer i Beuda, a més del propi poble.

A Santa Pau arribarà a 1/4 de 9 del vespre al mirador de Can Pauet i a Castellfollit de la Roca a 2/4 de 9 a la piscina municipal.

A altres pobles de la Garrotxa la flama també encendrà la foguera que presidirà la revetlla, però no s'organitza cap acte concret per honorar la seva rebuda.