La història d'una irlandesa que decideix regalar un gegant a la ciutat d'Olot

Com Aideen Barry va quedar tan impressionada de la devoció dels olotins cap als gegants, fins al punt de sentir la necessitat de construir-ne un de nou

per Andreu Oliveras, Olot, 16 de juny de 2014 a les 05:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cercavila d'inici de les Festes del Tura 2013. Foto: Adrià Costa

Quan Aideen Barry va arribar a Olot per documentar-se pel projecte del Changing Tracks que duria a terme al bicicarril , poc s'imaginava que acabaria construint un gegant "molt especial" per a la ciutat. Nascuda a Cork, al sud d'Irlanda, els únics gegants que coneixia eren els mitològics com el famós Fionn mac Cuhail, a qui la llegenda atribueix la construcció de les columnes basàltiques de la Calçada del Gegant , al nord-est de l'illa.


Les estades de l'Aideen a la capital garrotxina van coincidir amb els actes de preparació dels 125 anys dels gegants de la ciutat . "Escoltava com tothom parlava dels gegants", explica Barry a NacióLaGarrotxa , "al Museu dels Sants vaig veure com els restauraven, els nens petits se saben de memòria la seva música i vaig pensar que no podia marxar sense contribuir-hi d'alguna manera".

Homenatge a un dels maquinistes del Tren d'Olot

Per elaborar seu projecte a la via verda s'havia documentat molt sobre el tren que antigament enllaçava Olot amb Girona. Per això, va decidir que la seva contribució en el món de la faràndula seria amb un gegant que homenatgés un dels darrers maquinistes de la línia ferroviària, un garrotxí que actualment té 94 anys.

Aideen Barry s'ha encarregat de dibuixar els esbossos de com vol que sigui aquest gegant i ella mateixa n'elaborarà el vestuari que, segons ha avançat a aquest diari, "tindrà l'escut original del tren brodat a la màniga, on hi haurà petits detalls irlandesos". "Serà un petit trosset d'Irlanda que deixaré a Olot quan jo marxi", afegeix Barry il·lusionada.


Tavi Algueró i Àngel Rigall seran els encarregats de donar-li forma. Calculen que estigui llest al mes d'octubre, quan es presentarà al públic. Barry no es pensa perdre el bateig del nou gegant: "vull veure com l'antic conductor coneix el seu propi gegant".

 

Participació