Un centenar de gegants felicitaran als d'Olot pels seus 125 anys

El proper cap de setmana la capital garrotxina acull la 21a Vila Gegantera | És el plat fort dels actes de celebració del 125è aniversari dels gegants de la ciutat

Andreu Oliveras
24 de maig del 2014
Actualitzat el 29 de setembre a les 14:13h
Ball dels gegants a les Festes del Tura
Ball dels gegants a les Festes del Tura | Adrià Costa
Ball dels gegants a les Festes del Tura. Foto: Adrià Costa

Més de cent gegants de les comarques gironines vindran el proper cap de setmana a Olot a celebrar el 125è aniversari dels Gegants de la ciutat. La capital garrotxina acollirà la vint-i-unena trobada de la Vila Gegantera. Els gegants i tota la faràndula al complet faran una excepció i afegeixen una nova sortida al calendari.

Pel president de la coordinadora de colles geganteres de les comarques gironines, Jordi Segura, "és una fita important", sobretot perquè Olot "és la ciutat de la demarcació amb més parelles de gegants", assegura. El regidor de cultura, Josep Berga, explica que "acollir a la ciutat, i per primera vegada a la Garrotxa, la Vila Gegantera va semblar una bona manera de celebrar els 125 anys".

Actes dissabte a la tarda i diumenge al matí

Els actes començaran el dissabte 31 de maig a la tarda. A les cinc, el director general de cultura popular de la Generalitat, Lluís Puig, farà el pregó de benvinguda a davant de l'ajuntament, des d'on sortirà a dos quarts de sis una cercavila. En ella hi participaran els cabeçuts, cavallets, bestiari i gegantons d'arreu de les comarques gironines amb els gegants d'Olot com a amfitrions. A mig camí, a la plaça major, hi haurà el bateig del nou gegant de l'escola Malagrida. El recorregut continuarà pel carrer dels Sastres fins a retornar al Firalet. El dia s'acabarà amb un sopar geganter presidit per en Clam dels Almogàvers.

Ball de les espelmes dels gegants d'Olot, setembre 2013. Foto: Martí Albesa

Diumenge 1 de juny serà el dia fort de la festa dels cent vint-i-cinc anys. Per agafar forces, a les vuit del matí han preparat un esmorzar gegant al Passeig de la Muralla. A dos quarts d'onze, des de la plaça del Carme sortirà una cercavila amb les prop de cinquanta parelles de gegants, d'arreu de la demarcació.

Balls a la plaça Major i al Firal

Un dels moments especials de la diada tindrà lloc a les dotze del migdia, quan la cercavila farà una parada a la plaça major. Allà, com no podia ser d'altra manera, els gegants, cabeçuts i cavallets de la ciutat ballaran tan bé com saben per celebrar els seus primers 125 anys. Tot seguit la cercavila continuarà fins al Firal on la majoria dels gegants participants ballaran tots junts el ball de la Vila Gegantera, creat expressament per l'ocasió per l'olotí Albert Miquel Carbonell.

La celebració d'aniversari continuarà amb altres actes al llarg del 2014. Per exemple, aquesta setmana es repartirà a les escoles olotines una làmina on els alumnes més petits poden dibuixar què representa per a ells els gegants. Els 1.200 que primer el portin a Can Trincheria rebran un obsequi. A més, per estar a punt per aquesta data, als darrers mesos la parella de gegants ha estat objecte d'una restauració minuciosa .

Programa detallat d'Olot, vila gegantera
 

Arxivat a