Devoció pels gegants

La febrada que senten els olotins per la faràndula de la ciutat es plasma en els més de 600 aspirants a balladors | Gegants, cabeçuts i cavallets són un potent reclam comercial per a molts productes

Redacció
31 de maig del 2014
Actualitzat el 29 de setembre a les 14:14h

Enganxina pel cotxe inspirada amb els gegants. Foto: Martí Albesa

Que hi hagi una llista d'espera de 649 persones per ballar els gegants, de per sí sol ja dóna pistes que els olotins senten una forta devoció per ells. Fent números, s'arriba a la conclusió que algú que s'hi apunti a dia d'avui, podrà ballar les peces de la faràndula de la ciutat, probablement, el 2078.

Aquest 2014, per exemple, ha fet falta agafar tres nous balladors, per cobrir les baixes que hi ha hagut. Per omplir les places, se n'ha hagut de trucar a deu, ja que molts hi han renunciat. Altres anys però, segons expliquen fonts de l'Institut de Cultura, per omplir dos llocs només ha calgut fer dues trucades. Per tant, tirant llarg, si cada any en pugen deu de la llista, serà necessari esperar 64 anys perquè els que s'han apuntat ara estiguin a dalt de tot.

Abundant marxandatge dels gegants

La febre per la il·lustre parella d'olotins no acaba amb els balladors. S'ha convertit en una marca comercial potent a la ciutat. Roba de llit, llibretes, llapis, adhesius pel cotxe, imants per la nevera, mones de xocolata, disfresses, capgrossos,... la llista és llarga i no se'n sap en exactitud quants elements la conformen.

Pitet amb la imatge dels gegants. Foto: Martí Albesa

Segons el protocol de la faràndula, aprovat el 2006, "per utilitzar i explotar comercialment la imatge de qualsevol dels elements de la Faràndula cal una autorització expressa". L'ajuntament, en teoria, és qui decideix si se li dóna o no el permís i si cal demanar-ne una contrapartida econòmica, en cas que hi hagi finalitat comercial.

La realitat, però, és que aquest punt del protocol encara no s'ha aplicat. Són pocs els qui comuniquen al consistori que fan servir la imatge dels gegants de la ciutat i, a dia d'avui, a ningú se li ha fet pagar, tot i que la utilitzi amb fins comercials.

Producte estrella a diverses botigues

Un dels qui fa temps que ven productes amb la imatge dels gegants, cabeçuts i cavallets és l'artista local Marian Vayreda. Tot va començar el 1996, quan per Festes del Tura la botiga va decidir fer un aparador dedicat a la Faràndula de la ciutat: gegants, cabeçuts i cavallets. "No teníem pensat comercialitzar-los", explica Vayreda, "però la gent entava i ens els demanava". Arran d'això, la botiga Pigment Vayreda&Vendrell en va començar a fer un de nou cada any, fins a completar els 9 cabeçuts, 9 cavallets, parella de gegants, Cap de Lligamosques i Flabiolaire.

Una altra de les moltes botigues que tenen productes dels gegants és El Racó d'en Draps . Helena Compte, la seva responsable, assegura que "el que té més èxit és la porra del gegant, la disfressa i el pal dels cabeçuts". Tot i que els productes estan disponibles tot l'any, és al voltant de les festes de Nadal quan es concentren més vendes d'aquest tipus. La majoria dels compradors ho fan amb la voluntat de regalar-ho a nens i nenes d'entre 3 i 5 anys, explica Compte.
 

Programa d'actes de celebració dels 125 anys en la trobada: Olot, Vila Gegantera

«Els més macos del món» | Repàs de la història dels 125 anys dels gegants

Galeria de Fotos Imatges històriques dels gegants d'Olot (ACGAX)
 


Disfresses dels gegants d'Olot. Foto: Martí Albesa
Arxivat a