100 anys de La Caritat a Olot

La institució es va crear al 1914 com a menjador social de la ciutat | Els actes de celebració tindran lloc dissabte 24 de maig, a les set del vespre al pati de l'Hospici

Andreu Oliveras
18 de maig del 2014
Façana principal de La Caritat. Foto: Andreu Oliveras

Creada al 1914 com una institució de beneficència, la Caritat celebra el proper dissabte els seus primers cent anys de vida. Les funcions de la institució han anat canviant al llarg dels anys. El que en un inici era un menjador social on els pobres podien anar a fer-hi tres àpats al dia i demanar ajudes per comprar menjar, ha acabat sent l'actual residència geriàtrica i centre de dia per a les persones grans.

La seu a l'edifici de l'Hospici l'ha acompanyat pràcticament des dels inicis. Als tres primers anys, el centre estava instal·lat a les dependències de l'Hospital Sant Jaume. Al 1917 va fer el canvi de seu cap a l'actual emplaçament, d'on no se n'ha mogut més. El mateix dia de la inauguració de les noves instal·lacions hi arribarien quatre monges de la congregació de Sant Vicenç de Paül. Les religioses s'encarraguerien de donar el servei d'assistència fins al 2007, moment en què van marxar de la ciutat.

Al llarg dels temps la institució ha anat canvinat les seves funcions. Menjador social, guarderia infantil i residència geriàtrica, entre altres. La situació del centre ha patit alts i baixos des de la seva creació fins al dia d'avui. El més recent potser és el que el va fer famós arreu del país, a causa dels crims comesos per un dels seus treballadors del moment.

La celebració serà el dissabte 24 de maig

Els actes de celebració del centenari, es concentraran al proper dissabte 24 de maig. A les 7 de la tarda, al pati de l'Hospici, es presentarà el llibre en què Joan Barnades repassa els fets i les anèctodes que conformen els cent anys d'història. Seguidament, un concert de la coral Gaia i un vídeo de celebració posaran punt i final als actes públics d'aniversari.

Al llarg d'aquest 2014, els residents faran algunes altres activitats relacionades amb l'efemèride, de caràcter intern. Per Sebastià Vives, actual president del patronat de la Fundació la Caritat, "és gràcies al suport dels olotins i garrotxins" que l'entitat ha pogut arrivar als 100 anys. Actualment dóna servei a 61 ancians ingressats a les diferents habitacions, 15 més en centre de dia i 81 en atenció domiciliària.

La Caritat al 1962. Foto: Josep M. Dou (ACGAX)
Arxivat a