Recollir el testimoni de dones garrotxines que hagin avortat

El col·lectiu feminista La Dalla s'ha proposat posar llum a un tema, diuen, silenciat | A la Garrotxa, al 2012, van avortar 125 dones

Andreu Oliveras
13 de maig del 2014
576_1293467158quirofamn
576_1293467158quirofamn | Arxiu ND


El col·lectiu feminista La Dalla busca dones garrotxines que en algun moment de la seva vida hagin avortat. La idea és recollir testimonis, preservant l'anonimat, per crear un espai de diàleg sobre l'avortament i posar sobre la taula un tema que consideren que encara és molt tabú. "Diverses persones ho fan, però ningú ho explica", expressa Laura Canalias, membre de La Dalla.

A la comarca al 2012 van avortar 125 dones, el que equival a més de dos avortaments de mitjana cada setmana. Aquesta xifra representa el 12,2 ‰ de dones fèrtils de la Garrotxa. Una taxa inferior a la catalana, que el mateix any va ser del 13,7 ‰. De fet, des del 2010 el nombre d'avotaments a la comarca estan estancats amb una lleugera tendència a la baixa. Així, s'ha passat de 137 al 2010, a 135 al 2011 i 125 el 2012. Les dades del 2013 encara no s'han fet públiques.

La llei Gallardón exclouria la majoria de les dones

Des de La Dalla tenen por que si tira endavant la llei de l'avortament proposada pel ministre de justícia, Alberto Ruíz-Gallardón, les dones que es trobin en aquesta situació estiguin excloses del sistema sanitari i només les que s'ho puguin permetre es vegin obligades a anar a hospitals a l'estranger.

De fet, l'àmplia majoria dels avortaments a la Garrotxa són perquè la dona ho decideix abans de les catorze setmanes de gestació, quan no cal cap supòsit per practicar la interrupció de l'embaràs. Si s'acaba aprovant l'actual proposta de la nova llei de l'avortament, aquest termini deixaria d'existir i aquestes dones no tindrien la possibilitat de decidir si volen continuar amb l'embaràs. Totes aquelles dones que vulguin sumar-se a la iniciativa del col·lectiu feminista garrotxí, poden enviar un mail a [email protected] explicant el seu cas particular.


Protesta contra la llei de l'avortament al febrer a Olot. Foto: Martí Albesa