El sector forestal aposta per millorar la seva competitivitat

La Declaració de Poblet, aprovada ahir pel CFC, es proposa reactivar les zones rurals

Redacció
11 de maig del 2014
Assemblea anual del Consorci Forestal de Catalunya al monestir de Poblet. Foto: CFC.

El Consorci Forestal de Catalunya ha celebrat aquest dissabte, dia 10, la seva assemblea anual a Santa Maria de Poblet, amb l'assistència de prop d'un centenar de silvicutors, que han coincidit en apostar per la la millora de la competitivitat del sector forestal com a part fonamental per a contribuir a la recuperació econòmica de les zones rurals i a la millora del nostre entorn.

La posada en valor de mercats com el de la biomassa, constata que el sector té un gran potencial i encaixa plenament en l’estratègia de creixement de la Unió Europea en el marc de l’horitzó 2020: l’aposta per un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu. Aquest aspecte ha estat remarcat per part del president del CFC, Rosendo Castelló, que també ha parlat de la caiguda de la inversió pública dedicada a la gestió forestal i com això fa necessari l’establiment d’incentius per inversions al bosc i un plantejament més ambiciós de les mesures vinculades al bosc en el nou Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020. Aquest programa ha quedat recollit a la Declaració de Poblet.

Enguany, com a novetat respecte altres anys, s’ha celebrat una Taula debat sobre la
situació actual del mercat de la fusta amb la participació del president de la Confederació d’Organitzacions de Silvicultors d’Espanya (COSE), Josu Azpitarte, i el president de la Cooperativa Serveis Forestals, empresa promoguda pel Consorci Forestal de Catalunya, Jordi Puigdevall. Azpitarte ha exposat un model d’èxit ja en funcionament al País Basc que parteix de l’aposta pel recolzament a les organitzacions de propietaris com a motor de la gestió i mobilització de recursos forestals. Per la seva part, Puigdevall ha assenyalat el dinamisme del sector privat català en la gestió i comercialització conjunta i en l’optimització dels recursos forestals.

Enguany, el Consorci ha distingit amb la insígnia de soci Honorífic de l’associació Eloy
González, persona distingida al llarg de la seva trajectòria professional per la contribució a la millora i especialització de la populicultura a Catalunya i la transferència de coneixements al sector forestal.

L’acte, que ha estat presidit per Antoni Trasobares, Director General de Medi Natural i
Biodiversitat del Departament d’Agricultura, ramaderia, Pesca i Medi Natural (DAAM), ha finalitzat amb la lectura de la Declaració de Poblet a través de la qual s'ha demanat
recolzament al Centre de la Propietat, com a millor eina i garantia que té la propietat forestal per a facilitar i dinamitzar al sector productor privat. Aquesta demanda s’ha recollit per part del Director que ha expressat el recolzament dels projectes impulsats per la propietat privada vinculats a la mobilització de producte i la voluntat del DAAM de promoure i dinamitzar el conjunt de la cadena bosc-indústria a casa nostra.