Olot té 1.372 pisos buits

Un estudi fet per l'ajuntament calcula que un 8,3% dels pisos d'Olot estan desocupats | Els administradors de finques queixen de la morositat que hi ha en les comunitats

per Andreu Oliveras , Olot, 24 d'abril de 2014 a les 12:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Pisos en venda propietat d'un banc Foto: M.G.

Olot té 1.372 pisos buits, el que representa un 8,32% dels habitatges de la ciutat. L'Oficina Local d'Habitatge ha fet un estudi per calcular amb major precisó quin és l'estoc de vivendes del municipi. Són menys de la meitat dels habitatges desocupats que mostrava el cens del 2011, però això es deu a un canvi de metodologia, que se cenyeix a la definició d'habitatge buit de la llei d'habitatge de Catalunya.


El consistori olotí ha considerat com a vivenda buida aquella que està desocupada permanentment, sense causa justificada des de fa més de dos anys. No s'hi inclouen, per tant, ni els pisos a mig construir, ni tampoc aquells qualificats en estat de ruïna. Tampoc es compten els 696 habitatges que estan en mans d'entitats financeres.

L'estudi és una actualització del que es va fer l'agost del 2009, que xifrava en 1.091 els habitatges vacants. En aquests cinc anys, han pujat més d'un punt percentual l'estoc de pisos buits de la ciutat. Tot i així, "estem per sota de la mitjana de Catalunya", expressa la regidora d'habitatge de la ciutat, Anna Linares.


Morositat en comunitats de veïns

Els pisos desocupats també causen problemes en les comunitats de veïns, on la morositat actualment representa prop d'un 8%. El problema és sobretot en els pisos desnonats, que mentre no hi la sentència ferma que dóna la propietat de la vivenda al banc, ningú es fa càrrec de les despeses de comunitat. A més, la lentitud dels processos judicials fa que l'entitat només pagui l'any actual de la sentència i l'anterior, però hi ha pisos que deuen quotes des del 2008. Això repercuteix en la resta de propietaris, que han de pagar la part de les despeses de llum i manteniment de l'edifici.


És un dels temes que denuncien els administradors de finques d'Olot. Un altre és l'augment de la conflictivitat. Als últims anys, "a la gent li costa arribar a un pacte a fi de bé", es queixa Enric Plana, administrador de Garrotxa Activa. Per llimar els problemes de convivència, els diferents administradors de la ciutat han editat un pamflet on recorden que no es poden posar antenes als balcons ni llançar objectes al pati interior o la prohibició de fer servir el vestíbul de traster, entre altres. 

Administradors de finques de la ciutat d'Olot. Foto: Ajuntament d'Olot

 

Participació