Besalú aposta pel ferro forjat

48 artistes exposen les seves creacions al pati romànic de Can Llaudes

Andreu Oliveras
17 d'abril del 2014
Peça dins la Fira de forjadors i artistes del ferro. Foto: Martí Albesa

Besalú està immersa en la vintena edició de la fira de forjadors i artistes del ferro. 48 escultures, cadascuna d'un autor diferent, omplen al pati romànic de Can Llaudes, a la plaça de Sant Pere del municipi. Algunes de les peces ja tenen comprador, però d'altres es poden adquirir amb preus que oscil·len entre els 300 euros i els 1.500 euros, depenent de la mida i de les hores dedicades a construir-la. A la fira s'hi troben des d'escultures de gran format a picaportes altament elaborats.

La fira va néixer en honor del forjador Lluís Bach, que havia viscut al poble. Vol reivindicar l'ofici del ferro forjat, una feina que mica en mica es va perdent en favor de processos més mecanitzats. Al llarg dels seus 20 anys de vida ha promgut que "joves coneguin l'ofici i formin el seu propi taller", explica Pere Solé, president executiu de l'associació ACUNÇ, organitzadora del certamen.



La fira ha aconseguit consolidar un grup de fidels, que any rere any s'acosten fins a Besalú per veure les obres exposades. Es tracta sobretot de gent vinguda d'arreu de Catalunya i del sud de França. L'any passat 1.800 persones van visitar les creacions i els organitzadors esperen repetir les mateixes xifres de visitants. El recinte està obert avui de deu del matí a una del migdia i de quatre de la tarda a set del vespre. A partir de demà i fins diumenge es podrà visitar de deu del matí a vuit del vespre, de manera ininterrompuda. La fira tancarà les seves portes el dilluns de Pasqua a la una del migdia. L'entrada per visitar-la costa dos euros.

Fira de Forjadors i Artistes del Ferro a Can Llaudes. Foto: Martí Albesa