Milers de persones segueixen en silenci la Processó dels Dolors

El conseller Santi Vila assisteix a la de Besalú, amb més de 300 anys d'història

Andreu Oliveras
12 d'abril del 2014
Una de les imatges de la Processó dels Dolors Foto: Martí Albesa

Amb més de 300 anys d'història, la processó dels Dolors de Besalú és una de les que any rere any aplega més gent. Més de 2.000 persones, entre públic i participants, s'han acostat a Besalú. La Congregació dels Dolors , creada al 1699 i guardonada al 2005 amb la Creu de Sant Jordi, ha mantingut inacta l'essència d'aquest esdeveniment sacre. El secret, explica el seu secretari, Josep Lagares, és que sigui una processó silenciosa: "Si es barreja aquest silenci amb el marc de la vila comtal es crea un ambient màgic".

Tot el poble es bolca d'una manera o una altra amb l'esdeveniment. Fins i tot aquells besaluencs que ja no viuen al municipi hi tornen cada any per seguir la processó. Cadascú hi té el seu lloc, fent de Manaia, d'Estaferm, portant algun dels Misteris, integrant el cor d'apòstols o, si més no, acompanyant el seguici amb el ciri a la mà. La venerable congregació té una llista d'espera de besaluencs que volen representar algun dels papers principals, amb noms apuntats des del moment de néixer.

La processó va sortir ahir a les nou del vespre del monestir de Sant Pere de Besalú i va recórrer els carrers del nucli històric fins arribar a la plaça de la Llibertat, on es va produir un dels moments àlgids: el cant de la Salve, que aquest any va ser passat per aigua. Al llarg de tot el recorregut la mirada al cel hi era més present que mai, i no només per motius religiosos. La pluja amençava a caure d'un moment a l'altre i la processó va accelerar el pas. 

La processó és "un lloc on tradició i espiritualitat es donen la mà i caminen plegats", reflexiona Lagares. Aquest any, entre els assistents vinguts d'arreu de Catalunya per viure l'acte s'hi trobava el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

El conseller Santi Vila participa de la Processó dels Dolors Foto: Martí Albesa

Mieres també celebra la processó dels Dolors

A Mieres, la processó dels Dolors data de principis del segle XVIII i des de llavors s'ha representat pràcticament sense interrupció fins a l'actualitat. També a les nou del vespre, la processó començava a l'interior de l'església parroquial amb la representació d'un fragment de la passió, escrit el 1773. Acte seguit, manaies i botxins del municipi van recórrer els carrers del poble homenatjant la Mare de Déu dels Dolors.