Divuit ajuntaments de la Garrotxa porten la reforma local del PP al TC

El recurs contra la Llei LRSAL podrà tirar endavant, amb el suport de 803 municipis catalans

Redacció
19 de març del 2014
Més de 800 ajuntaments catalans s'han revoltat contra la reforma local de Rajoy. Foto: CGLC

La crida de les associacions municipalistes per revoltar-se contra la reforma local que ha impulsat el govern Rajoy ha sorgit efecte. A La Garrotxa, 18 dels 21 ajuntaments s'han sumat al recurs d'inconstitucionalitat contra la denominada Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). Al conjunt de Catalunya han estat 803 -un 90% dels municipis- així com 700 més de la resta de l'Estat.

Per tal que els municipis poguessin presentar el recurs d'inconstitucionalitat era necessari sumar 1.200 ajuntaments d'arreu de l'Estat espanyol (una setena part del total) que representin 7.300.000 d'habitants (una sisena part del total). L'objectiu s'ha complert àmpliament, i aquest dimarts els representants del Consell de Governs Locals, encapçalats pel seu president Miquel Buch, van lliurar la documentació a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, qui capitanejarà el procés per portar la llei al constitucional. En una entrevista a Nació Digital, Buch admet que la revolta municipal és inèdita: "Les revolucions comencen pels ajuntaments", ha adeclarat.

El Govern de la Generalitat també va decidir, per la seva banda, presentar recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma local dels populars.

Una llei que està en vigor i que pot 'despullar' els ajuntaments

La LRSAL va entrar en vigor a inicis d'any. “En alguns ajuntaments ja comença a provocar problemes”, va assegurar fa unes setmanes des de Ripoll Miquel Buch, president de l'ACM, que va assenyalar que darrera la paraula “racionalització” s'amaga una “recentralització”. “En el seu moment van intentar eliminar municipis i com que no van poder ara ho intenten fer indirectament a través de buidar les competències”, va afegir. En aquest sentit els ajuntaments es podrien quedar sense escoles bressol, serveis socials i polítiques de foment de l'ocupació, entre altres.

Des de l'associació municipalista s'adverteix que comarques de muntanya com el Ripollès o la Cerdanya serien les més afectades. “Volen que la gent hagi d'agafar el cotxe, si és que el té, i es desplaci fins a la Diputació per fer tràmits que fins ara feia aquí”, va assegurar. I va recordar que en darrer terme alguns serveis podrien acabar privatitzats per la impossibilitat que aquestes administracions supraterritorials els prestin arreu.

Dades dels ajuntaments que han aprovat la moció de rebuig a l'RSLAL (pdf)
 

Més informació a Nació Digital

Entrevista a Miquel Buch: "Les revolucions comencen pels ajuntaments"

Els ajuntaments catalans es revolten en massa contra la recentralització