Els 75 quilos d'explosius de Riudaura, enterrats a tocar una torre d’alta tensió

Els investigadors creuen que la localització, de bon accés i poca profunditat, era un senyal per recuperar-los fàcilment en cas de necessitat | Segons els Mossos, pertanyen a una empresa de voladures

Andreu Oliveras
17 de març del 2014
Forat on van aparèixer els explosius Foto: Martí Albesa

És el tema de conversa entre els veïns de Riudaura. 75 quilos d’explosiu Goma 2 trobats per casualitat divendres per un pagès, mentre ampliava el camí d’accés a un dels seus masos. El lloc de la descoberta és al nord-oest del municipi, no gaire lluny del nucli històric. Traient terra amb la retroexcavadora, de cop li va caure una bossa que en un primer moment va pensar que es tractava d’escombraries. De seguida, però, va veure degudament identificats paquets de Goma 2 i va avisar els Mossos d’Esquadra.

Els farcells es trobaven a tocar d’una de les torres d’alta tensió, de la línia Ripoll-Olot, a poca profunditat i en una zona de fàcil accés. Els veïns no entenen que si algú es vol desprendre del material, com apunta la tesi principal defensada per la policia, ho deixin a un lloc tan poc amagat. Pels investigadors, la localització superficial a tocar d’una torre és una manera de senyalitzar l’amagatall. Així, si calgués recuperar la càrrega explosiva, seria molt fàcil saber on s’havia abandonat.

El temps que fa que la Goma 2 està enterrada és un dels interrogants que investiguen els Mossos. El terreny en qüestió no es llaura ni s’ha treballat en anys, per tant podria fer temps que la càrrega es guardés allà. De tota manera, l’estat de conservació del cartró que envoltava els explosius, on es podien llegir perfectament les lletres impreses, fa pensar que no poden ser gaire antics, ja que s’hauria malmès l’embolcall.

La investigació està oberta i, de moment, la policia no n’ha facilitat gaires detalls. Només que descarten pràcticament la hipòtesi que els explosius pertanyin a un grup terrorista. Pels agents, pren força la línia que apunta que una empresa especialista en voladures hagués enterrat allà la quantitat que els havia sobrat, per estalviar-se els costos de transport i destrucció. Una línia d'investigació situa l'origen en unes obres de la carretera de Ripoll a Olot. Divendres a la tarda i dissabte al matí agents del TEDAX van estar treballant sobre el terreny per recollir més dades de l’origen dels explosius.

Accés al municipi de Riudaura Foto: Martí Albesa