Olot aprova sancionar els bancs amb pisos buits permanentment

El ple de la ciutat va aprovar gairebé per unanimitat una moció presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca que vol fomentar el lloguer social

Redacció
21 de febrer del 2014
Bona part dels afectats van ser presents al ple en el moment d'aprovar-se la moció. Foto: Martí Albesa

L'Ajuntament d'Olot va aprovar aquest dijous una moció presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca que insta l'Ajuntament a detectar els immobles d'entitats financeres i grans empreses que tenen pisos permanentment desocupats i reclama l'aplicació de la legislació vigent i que se sancionin els bancs i les empreses immobiliàries amb pisos buits.

El text aprovat permet a l'Ajuntament imposar fins a tres multes, que poden arribar fins als 100.000 euros, a les entitats bancàries i grans empreses que mantinguin els habitatges buits després d'haver estat advertits d'estar cometent una il·legalitat. A més, l'Ajuntament es compromet a impulsar polítiques de foment de la rehabilitació d'habitatges en mal estat i a oferir als propietaris la possibilitat de cedir els immobles a l'administració pública perquè els gestioni en règim de lloguer.

La moció, presentada pel membre de la PAH Garrotxa Ramon Mateu, va ser aprovada gairebé per unanimitat. Només la regidora del PP Júlia Sala va mostrar-se poc partidària de sancions i va decidir abstenir-se. La resta de grups van veure amb bons ulls la iniciativa. Pere Gómez, d'ERC, va assegurar que "cal fer l'impossible perquè aquestes situacions s'atenuïn". Albert Rubirola, del PSC, va encoratjar la PAH a continuar la tasca que fan perquè "és un clar exemple de desbordament de la societat civil a la política institucionalitzada".

L'equip de govern de CiU també va donar suport a la moció. De totes maneres, la regidora Anna Linares, va explicar que no creuen que les sancions siguin l'única manera d'incitar els bancs a posar en lloguer els habitatges buits. Per això, va afegir, ja han iniciat converses paral·leles al curs de la moció.

La Sala de Plens va presentar dijous un aspecte insòlit, ja que diversos membres de la plataforma van ser-hi presents en el moment que els regidors van votar la moció. Just abans, prop d'un centenar de manifestants es van fer sentir just davant de l'Ajuntament, en una concentració també convocada per la PAH.

Més d'un centenar de persones van concentrar-se davant l'Ajuntament. Foto: Martí Albesa