«L'inventor de la selva» repassa la vida del Tarzan d'Argelaguer

El documental, dirigit per Jordi Morató, mostra el xoc entre la civilització i un home considerat involuntàriament mite de l'art brut

RF
17 de febrer del 2014

Josep Pujiula, també conegut com el Tarzan d’Argelaguer, fa quaranta-cinc anys -en té 76- que és conegut a la seva població per haver aixecat, destruït i tornat a construir en diverses ocasions una selva a la seva mida i a la dels animals, amb laberints i cases de fusta sobre els arbres. La història de Garrell, com també és conegut, ha estat portada al cinema gràcies a Jordi Morató, que l’ha recollit en el documental ‘L’inventor de la selva’.  

Durant la dècada dels 90, el Tarzan d’Argelaguer, acompanyat d’un jove de 14 anys, va gravar diferents talls (es poden trobar a Youtube) protagonitzats i dirigits per ell mateix, on es veu un home vestit amb poca roba corrent pel bosc emulant la història de David i Goliat, en la qual ell lluita contra l'"home blanc civilitzat", molt més gros i imponent que ell.


En menys d’una hora i mitja, el documental recull alguns d’aquests talls gravats amb una càmera Hi 8 i explica com aquest home va acceptar, amb paciència i sense perdre les ganes, totes les embestides de destruir el seu hàbitat: primer els vàndals, després la construcció d’una autopista i, per últim, una ordre d’esfondrament de l’Ajuntament d'Argelaguer per al proper mes de març.

Cada vegada que hi ha hagut algun incident, el mateix Pujiula crema les seves creacions perquè, com la mateixa natura, tot té el seu curs i, com el foc o l’aigua, tot el que es destrueix es torna a construir. Segons Morató, "ell va construir aquest món i va començar a tenir problemes amb la gent, que destrossava les seves creacions, però, enlloc d'enfrontar-s'hi, va començar a gravar aquests curts on es veia com Tarzan tenia problemes amb la civilització".
“Él construyó ese mundo y empezó a tener problemas con la gente, que destrozaba sus creaciones pero, en lugar de enfrentarse a ellos o pelearse, empezó a rodar películas donde Tarzán tenía problemas con la civilización” - See more at: http://www.efeverde.com/blog/noticias/el-tarzan-de-argelaguer-gerona-constructor-de-la-selva/#sthash.j2YRDer

Una historiadora de l’art americana va considerar Pujiula “un dels representants de l’art brut més importants del món”, ell, però, mai s’ha considerat un artista perquè “només anava allà a passar l’estona, perquè li agradava fer-ho i era la seva manera de trobar-se bé”.

Isaki Lacuesta, productor del film i tutor del treball de Morató, afegeix que “el que Garrell crea en el seu bosc és una cosa molt similar a la que busquem fent i veient pel·lícules: viure amb la màxima intensitat, gaudir d’experiències que la vida quotidiana sembla no permetre’ns”.

'L’inventor de la selva' ha començat el seu periple a Rotterdam en un dels festivals de cinema més importants a nivell europeu. En aquest, ha aconseguit classificar-se entre els deu preferits pel públic i des d’aquí, aviat començarà a rodar per festivals de tot el món.