El PSC d'Olot se suma al consens a favor del dret a decidir

Els socialistes van votar a favor de la moció presentada per CiU, ERC, RCat i la CUP, que només va rebre els vots contraris del PP i PxC

Ferran Mayans
20 de desembre del 2013
Josep Guix va justificar el suport del PSC perquè "som demòcrates des de fa temps". Foto: Martí Albesa

L’Ajuntament d’Olot, en el ple celebrat aquest dijous al vespre, va aprovar una moció de suport a la consulta d'autodeterminació que s’ha de celebrar el 9 de novembre de 2014. El document manifesta la satisfacció per l’acord entre la majoria de les forces polítiques del Parlament perquè el poble de Catalunya pugui decidir amb llibertat el seu futur. També expressa el seu compromís amb la Generalitat i el Parlament de Catalunya per tal que la consulta sigui una realitat, i insta la ciutadania a participar-hi de manera activa i pacífica.

La moció va ser presentada conjuntament per CiU, ERC, Rcat i la CUP. En una primera instància, eren més d’un els textos que s’havien fet arribar en aquest sentit, com la declaració institucional de l’Associació de Municipis per la Independència a tots els seus adherits o una altra presentada per la CUP. Finalment es va acordar refondre-les en un sol text, que és el que es va aprovar ahir. Un total de 18 regidors dels 21 del consistori hi van votar a favor. Van ser els de CiU, el PSC i ERC, mentre que els dos regidors de PxC i la regidora del PP hi van votar en contra.

Els partits que van votar a favor van estar d’acord amb el fons del document, tot i que amb matisos. Josep Berga, de CiU, va voler deixar clar que no defensaven cap de les posicions, sinó el fet que el poble de Catalunya pogués expressar la seva opinió lliurement i decidir. Pere Gómez, d’ERC, va considerar el suport a la consulta com l'única opció democràtica, perquè és la que permet votar als ciutadans. "Fa trenta anys que voto i sempre perdo", va recordar, "i el que no val és que quan els que han guanyat sempre veuen que poden perdre vulguin canviar les regles del joc".

El PSC també hi vota a favor

Josep Guix, del PSC, va explicar que els regidors socialistes votarien a favor de la moció per coherència amb el que ha defensat el grup municipal en les anteriors ocasions que s'ha parlat del referèndum. El regidor va declarar que eren partidaris d’una consulta legal i que estaven a favor del dret a decidir perquè “som demòcrates des de fa molt de temps”. Els socialistes olotins, doncs, van expressar una opinió contrària a la que manté a nivell nacional el PSC, que no va donar suport a l'acord del 12 de desembre. Tot i no tenir representació al consistori, la CUP, com a un dels impulsors de la moció, va expressar a través d’Enric Domènech la satisfacció perquè s’ha iniciat el compte enrere per a la ruptura democràtica i va reivindicar el doble com una eina per canviar-ho tot.

De la banda contrària a la consulta, la popular Júlia Sala va advertir d’una "ruptura social i familiar" en cas que la consulta sigui una realitat i va situar la legalitat com a garantia que aquesta no se celebrarà. Ignasi Mulleras, de PxC, va expressar el seu cansament per haver de debatre tan sovint sobre el dret a decidir en l’entorn municipal i va apostar per “no trencar amb Espanya, però al mateix temps exigir respecte cap a Catalunya”. Fent referència al PSC, també va demanar coherència i que “els partits que voten una opció en una institució votin el mateix en les altres”.

Júlia Sala va advertir que la consulta pot suposar una "ruptura social i familiar". Foto: Martí Albesa
Arxivat a