Sant Joan les Fonts aprofundeix una mica més en la seva història

Es presenta un llibre que recull la història dels masos i molins de la població

Redacció
18 de desembre del 2013

El cap de setmana passat es va celebrar a l’església del monestir romànic de Sant Joan les Fonts un doble acte. D'una banda, es va dur a terme la presentació del llibre Notes històriques dels masos i molins de Sant Joan les Fonts i, de l'altra, es van presentar els resultats d'unes prospeccions que s'han fet al monestir últimament.

Més de 300 persones es van acostar a l’església de l’antic monestir benedictí de Sant Joan per assistir a la presentació dels resultats de les prospeccions geofísiques que s’ha dut a terme en aquest edifici religiós. L'empresa responsable de la recerca amb les sondes va explicar que s'havien detectat sota l'església del monestir i el seu entorn murs de procedència molt antiga, més que el mateix monestir. No obstant això, el següent pas serà enviar els resultats a experts arqueòlegs perquè siguin ells qui facin una anàlisi més acurada i exacta de tot el que s'ha descobert en la prospecció.

Un cop finalitzada la presentació dels informes de les prospeccions, va arribar el torn dels autors del Notes històriques dels masos i molins de Sant Joan les Fonts. És el resultat de set anys de feina, i els autors Gaspar Guardiola, Josep Oliveras, Manel Soler i Pere Moleravolien fer una una recerca dels masos i molins de la població, especialament els que van desaparèixer amb els terratrèmols del segle XV. El llibre ha localitzat finalment 300 masos i molins, dels quals 130 estan en ruïnes, i ajudarà als santjoanencs a conèixer una mica més la història del seu poble.