Els Agents Rurals despengen el niu de vespa asiàtica per poder-lo analitzar

Servirà per preparar les actuacions que caldrà fer a la primavera, quan probablement es detectaran molts més exemplars de l'espècie invasora

Redacció
13 de desembre del 2013
Els Agents Rurals mostren el niu, on encara hi havia exemplars de vespa asiàtica. Foto: Martí Albesa

Els Agents Rurals han despenjat aquest matí el rusc de vespa asiàtica que es va trobar el 4 de desembre al Mallol i han donat per acabades les tasques de desactivació del niu, després que dilluns agents del cos de bombers de Guipuscoa hi injectessin verí.

Una vegada despenjat el niu, en un primer cop d’ull, s'ha pogut observar, a més de les seves grans dimensions, que encara hi havia una gran quantitat de larves, que tot i el fred encara s’estaven formant, i s’hi ha trobat algun exemplar de vespes mare. A partir d’ara, els experts analitzaran el rusc per determinar quina activitat hi havia i preparar durant l’hivern les actuacions que s’hauran de fer durant la primavera.
 
El director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, ha donat molta importància a la troballa d'aquest niu perquè ha permès i permetrà assajar els protocols d’actuació i anàlisi per al març, quan, molt probablement, es detectaran nous nius. "Essent realistes", ha confessat, "l’objectiu ja no és eradicar, sinó minimitzar, la vespa velutina a Catalunya." Encara que aquest és el primer niu que es localitza a Catalunya, ja s'ha detectat la presència de vespes velutines al Ripollès, a la Selva i hi ha indicis que pot haver arribat més lluny. Per això, una de les mesures que s'adoptaran serà doblar el nombre de trampes que s’havien instal•lat fins ara (unes 400, que ja havien atrapat aproximadament un miler d’exemplars). 
 
Estanyol ha explicat que la consolidació de la vespa asiàtica a Catalunya perjudicarà, sobretot, els apicultors. L’espècie invasora s’alimenta d’abelles autòctones, sobretot en zones urbanes, mentre que en zones més rurals pot accedir a un altre tipus d’aliments i l’impacte és menor. Estanyol també ha llançat un missatge de tranquil•litat assegurant que l’espècie no suposo cap risc per a les persones més enllà del que suposen les vespes autòctones.

Galeria de fotos de l'"Operació Vespa Asiàtica" (Martí Albesa)
 

Els agents rurals s'han enfilat en una grua per poder despenjar el niu. Foto: Martí Albesa  

Dins el niu s'hi han trobat vespes mortes i moltes larves. Foto: Martí Albesa