Olot presenta 170 activitats culturals per al primer semestre de 2014

L'agenda cultural presenta com a novetats un cicle de jazz i la incorporació del Garrotxinàrius, una jornada de música i ball folk

Redacció
11 de desembre del 2013
El director de l'ICCO, Ricard Sargatal, durant la presentació de la programació cultural. Foto: Martí Albesa

L’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot va presentar ahir la programació cultural de gener a juny de 2014. Novetats i propostes continuistes configuren una graella amb unes 170 activitats culturals que es recullen a l’Agenda Olot Cultura. Una agenda que, en aquesta edició, té a la portada una fotografia obra de Martí Albesa, fotògraf de Nació la Garrotxa, amb una imatge que contraposa el fred de l’hivern amb la calidesa que representa l’activitat cultural.


El director de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot (ICCO), Ricard Sargatal, va explicar que treballen perquè la programació cultural d’Olot sigui variada, estable, contínua al llarg de l’any i de qualitat, allunyant-se de ciutats amb altres models, que concentren tota l’activitat en grans esdeveniments concrets. Com sempre, la programació semestral està formada per teatre, dansa, xerrades, exposicions, música, activitats familiars, visites guiades, circ, cinema, i altres activitats per fer-la el màxim de variada possible.

Com a novetats destacades, aquest any s’inaugura un cicle de jazz, organitzat amb col·laboració amb Jamboree, gràcies al qual visitaran la ciutat tres artistes femenines de primer nivell (Andrea Motis, Carla Cook i Myriam Swanson). També es farà per primera vegada el Garrotxinàrius, una jornada de música i ball folk, que s’organitza de bracet amb el Tradicionàrius i Ofolk i que tindrà lloc el 25 de gener. A banda de les novetats, al llarg del semestre se celebraran festivals temàtics com el Sismògraf, el MOT (nou festival de literatura que substituirà l’Olot, temps paraules), El Mini, l’olot.doc, el Wevoo o el Cornamusam.

Com a novetats, aquest any s’inaugura un nou cicle de jazz (organitzat amb Jamboree i Mas i Mas) a través del qual visitaran a la ciutat tres artistes femenines de primeríssim nivell (Andrea Motis, Carla Cook i Myriam Swanson). També es farà per primer cop el Garrotxinàrius, una jornada de música i ball folk que s’organitza de bracet amb el Tradicionàrius i Ofolk. Hi participaran el grup El Pont d’Arcalís i els italians Terminal Traghetti, oferint tallers de dansa tradicional i un concert.

Una altra de les novetats és un cicle de xerrades-espectacle que es titula 5 cèntims de..., que tractarà temàtiques culturals més enllà de les activitats en si. En una d'elles, per exemple, membres dels cossos policials parlaran del mercat negre en el món de l’art i explicaran quins són els protocols per recuperar i protegir obres d’art que han estat robades. Aquest semestre n’hi haurà també sobre dansa, teatre i la funció dels notaris.

Com es va anunciar en el Ple del mes de novembre, el cap de setmana del 31 de maig i l’1 de juny, Olot serà Vila Gegantera de les comarques gironines coincidint amb la celebració dels 125 anys dels gegants d’Olot, amb un programa d’activitats que inclou la sortida i ballada excepcional dels gegants.

Les activitats més destacades

Pel que fa a les arts escèniques, el Teatre Principal acollirà cinc espectacles de gran format, tres dels quals són de creació contemporània: Barcelona, Un aire de família i Jo mai. A més, es podrà veure la nova proposta de Baro d’Evel i Wastland, un colpidor espectacle amb textos d’Eduardo Galeano. En l’apartat de teatre no convencional, els LAP, destaca Temptacions, de la Fura dels Baus, una obra que s’estrenarà a Olot.

En l’apartat musical, a més de les novetats d’enguany, a la sala El Torín s’hi han programat concerts de Chenoa, Delafé y las Flores Azules, Gerard Quintana i Pastora. La sala també entra a formar part d’un circuit estatal anomenat GPS, que permetrà acollir artistes de tot l’estat. Aquest semestre, hi actuarà el basc Eñaut Elorrieta.

Finalment, els museus de la ciutat seguiran amb la línia conceptual al voltant del paisatge i a la Sala Oberta 2 s’hi podran veure dues exposicions sobre aquesta temàtica: una de Josep Beulas i una d’Albert Gusi. El Museu dels Volcans acollirà una mostra sobre la influència del clima en el paisatge de la nostra comarca i, a la Sala Oberta, s’hi faran dues exposicions dedicades a personalitats artístiques locals: d’una banda, una mostra sobre Joan Teixidor, i, de l’altra, una exposició sobre l’obra de Josep Traité. Per primera vegada, totes les activitats museístiques seran inclusives, és a dir, adaptades perquè també en puguin gaudir les persones amb discapacitats visuals i auditives.

L’ICCO ha decidit avançar la presentació de la programació del primer semestre de 2014 per enllaçar-la amb la campanya "Regala cultura per Nadal". La setmana que ve ja es podrà obtenir l’Agenda Olot Cultura en paper (de moment, es pot consultar en format digital), i a partir d’avui ja es poden comprar les entrades per als espectacles a través d’Internet.
Arxivat a