Injecten verí al niu de vespa asiàtica en la primera fase de l'operació

Bombers bascos han fet una demostració als bombers locals i als agents rurals de com afrontar una situació nova a Catalunya i que ells pateixen des de fa anys

Redacció
09 de desembre del 2013
Finalment els bombers han pogut clavar l'agulla al niu i injectar el verí. Foto: Martí Albesa

Una delegació del cos de bombers del País Basc, en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat i els Agents Rurals, han començat les operacions per despenjar el niu de vespa asiàtica localitzat al Mallol. Els agents del País Basc, que han treballat des de fa temps amb aquesta espècie invasora, s’han desplaçat a la Vall d’en Bas per fer una demostració dels mètodes fan servir per acabar amb els ruscs.

La primera fase de l'operació ha consistit a injectar verí al niu per debilitar els exemplars que s’hi poguessin trobar. Amb l’ajuda d’uns tubs metàl·lics encaixats els uns amb els altres, i amb una agulla de grans dimensions a l’extrem per clavar el verí, els agents han pogut arribar al rusc, que es troba a una altura de difícil accés, amb unes branques que encara compliquen més la tasca dels bombers. Una de les possibilitats era que després de la injecció, algunes abelles sortissin volant, però no hi ha hagut cap moviment.

Un dels bombers de Guipúscoa que ha participat en l’operació, Mikel Zubeldia, ha explicat que les característiques d'aquest niu, en un lloc elevat i de difícil accés, haurien aconsellat fer servir un altre mètode. Habitualment, quan es troben casos semblants, disparen perdigons contra el niu per abatre'l . De totes maneres, han optat per injectar verí perquè els agents catalans observessin el mètode i puguin utilitzar-lo en futures ocasions. Zubeldia també ha confirmat que serà pràcticament impossible eradicar l’espècie, com tampoc no ha estat possible al País Basc, i no descarta que l’any que ve el nombre de ruscs es multipliqui de manera considerable. De moment, a Catalunya només s’hi ha trobat aquest. Està previst que en els propers dies es completi l’operació despenjant el niu.

L'operació ha estat complicada per culpa de les branques i de l'altura del niu. Foto: Martí Albesa