Un jove bianyenc durà el farro de la Vall de Bianya per tot el món

Adrià Homs emprendrà durant la Fira del Farro 2014 un viatge de més de dos anys al voltant de la terra en què realitzarà diversos projectes relacionats amb la Garrotxa i Catalunya

Redacció
10 de desembre del 2013
L'Adrià Homs començarà a la Vall de Bianya el seu viatge al voltant de la Terra. Foto: Martí Albesa

La VII Fira del Farro, que se celebrarà els dies 1 i 2 de febrer a la Vall del Bianya, inclourà aquest any un esdeveniment molt especial. El diumenge dia 2, durant la Fira, el bianyenc Adrià Homs inciarà un viatge que el durà a fer la volta a la Terra. Ho farà acompanyat del seu amic finlandès Leevi, a qui va conèixer a Xile. Els dos viatgers sortiran, a peu, des de Bianya cap a l’estret de Gibraltar, amb la intenció d’arribar a l’Àfrica, el primer dels seus destins.

L’Adrià va acabar la carrera fa poc: és mestre però no té perspectives de feina. Per això, quan fa un any i mig es trobava a la costa xilena amb l’oceà Pacífic a l’horitzó, va decidir emprendre un viatge per tot el món, per adquirir coneixements que, considera, li manquen per ser un bon ensenyant, i que només pot trobar a través de vivències. En tot aquest període, ell i el seu company Leevi han estat preparant aquest projecte, que expliquen al seu lloc web, La volta a la Terra.

Per començar el viatge, però, necessita finançament. Per això, ha engegat diversos projectes que poden ajudar-lo a aconseguir els recursos necessaris. El grup de joves de la Vall de Bianya li va proposar que aprofités el trajecte per donar a conèixer un dels productes característics del municipi. Entre l’equipatge (una motxilla carregada amb 15 quilos amb l’equipatge indispensable), l’Adrià s’emportarà unes trenta bossetes de 75 grams de farro envasat al buit. La intenció és acabar fent un llibre de receptes d’arreu del món. L’Adrià regalarà farro a persones dels diversos indrets on s’estigui a canvi que el cuinin davant seu i li deixin fer fotos i escriure la recepta. Això sí, cadascú tindrà llibertat per crear el plat com vulgui i amb els seus propis ingredients. Per a aquest projecte, compta amb la col·laboració del cuiner garrotxí Pep Nogué, que li va ensenyar a preparar el farro i que, si el projecte surt com s’espera, inclourà les receptes en un dels seus llibres.

Com que el pressupost necessari per fer un viatge d’aquesta magnitud és molt elevat, l’Adrià Homs també ha ideat un projecte anomenat “Ambaixadors catalans arreu del planeta”, que consistirà en l’organització de conferències a través d’associacions catalanes establertes a l’estranger i a d’altres entitats a qui pugui interessar el fet diferencial català. A través d’aquest projecte i del micromecenatge, pretenen finançar una altra part del seu viatge.

Un projecte que també és educatiu

A més, també ha iniciat un projecte de col·laboració amb l’escola Els Volcans, de Santa Pau. Els alumnes de cicle superior de l’escola estudiaran geografia a través del viatge. Abans de marxar, l’Adrià visitarà tres vegades els alumnes. En la primera xerrada, que ja va tenir lloc, els va explicar algun viatge que ja ha fet, amb quins recursos viatja i quin recorregut farà. Més endavant, aprofundiran en les característiques dels territoris del viatge i li entregaran al viatger un amulet creat per ells mateixos. Finalment, pocs dies abans de la sortida, tenen previst organitzar-li un comiat.

A partir d’aquí, començarà la part més interessant del projecte: sempre que pugui, l’Adrià escriurà al seu blog entrades destinades als nens, en què explicarà a través de la seva experiència com són les diferents terres que visiti. Els nens podran fer-li preguntes i comentaris i treballaran la geografia mundial a partir d’aquest projecte.

Dormir en una tenda i viatjar fent autoestop

Els recursos de què disposen l'Adrià i en Leevi són força escassos i, per això, els sistemes de transport i allotjament que utilitzaran són el màxim d'econòmics possibles. Dormiran, sempre que sigui possible, en la tenda que s'enduran i que portarà imprès el logotip del municipi (a més del d'alguns patrocinadors). Tant sovint com puguin, els dos viatgers penjaran fotografies de la tenda al seu lloc web, per tal que els seguidors puguin saber on para la tenda de Bianya. Pel que fa als desplaçaments (si no tenim en compte els canvis de continent), tenen previst moure's fent autoestop. L'Adrià ja ha recorregut tot sol Amèrica del Sud amb aquest mètode i assegura que és pràctic i una bona manera de conèixer gent.

L'Adrià i en Leevi tenen previst viatjar durant més de dos anys i recórrer 35 estats dels cinc continents. Tot i que poden modificar el recorregut sobre la marxa i segons les circumstàncies, tenen la intenció de treballar en algun projecte cooperatiu a l'Àfrica i de poder fer una estada més llarga a Austràlia, també per treballar i estalviar diners per la segona part del viatge.

L'Adrià aprèn a cuinar el farro amb el cuiner garrotxí Pep Nogué. Foto: La volta a la Terra