El poeta Joan Teixidor és nomenat nou fill il·lustre de la ciutat d’Olot

Teixidor rep la distinció l'any del seu centenari i és tot just el divuitè olotí en rebre aquest reconeixement en gairebé cent anys d’història

Redacció
22 de novembre del 2013
L'alcalde i altres regidors, en el ple d'ahir. Foto: Martí Albesa

El Ple de l’Ajuntament d’Olot va aprovar ahir per unanimitat nomenar fill il·lustre de la ciutat el poeta Joan Teixidor (1913-1992) en l’any del centenari del seu naixement. El reconeixement té una gran importància si tenim en compte que és tot just el divuitè nomenament des que l’any 1915, quan es va crear la Galeria d’Olotins Il·lustres amb la voluntat de recordar els olotins que haguessin adquirit una rellevància especial per a la ciutat. L’últim olotí il·lustre nomenat havia estat Josep Berga i Boix ja fa 13 anys.


Joan Teixidor i Comes va néixer el 8 d’abril de 1913 a Olot i va publicar el seu primer llibre amb només 19 anys. De seguida va destacar com a crític literari i la seva intensa activitat cultural el va portar a col·laborar en diverses revistes del moment, mentre continuava publicant llibres de poemes. L’any 1954 publicà El Príncep, un poemari que recull l’experiència traumàtica de la mort del seu fill infant. A partir d’aquest moment, combina la crítica artística i literària amb la publicació de llibres de prosa i assajos al voltant del món de l’art. A part, és editor de de Destino, de l’obra de Josep Pla, entre d’altres i president de la Fundació Miró. El 1989 va trenca un llarg silenci poètic publicant Fluvià , considerat el seu testament poètic. Teixidor va morir el 10 de gener de 1992.

Reconeixent aquesta trajectòria, tots els grups del Ple van donar suport a la proposta. Pere Gómez, d’ERC, considerava que d’aquesta manera “se salva un greuge cap a l’escriptor més il·lustre de la ciutat”. Els altres grups també van alabar la figura de Teixidor i es va destacar la feina que ha fet l’associació cultural Horitzó Blavíssim (que en els últims anys ha donat rellevància la figura del poeta i editor, especialment amb la reedició de Fluvià, el testament poètic de Teixidor, que des de feia anys estava esgotat) i de Joan Josep Mayans, que ha musicat diversos poemes de Joan Teixidor, com ara La Font o Pla Traver. 

Per commemorar el nomenament de Teixidor, es farà un acte el dia 30 de novembre a les sis de la tarda al Saló de sessions de l’Ajuntament, en què es penjarà a la Galeria d’Olotins Il·lustres el quadre dedicat al poeta, obra de Xavier Carbonell. A més, Sam Abrams presentarà Una veu et crida, l’obra poètica de Joan Teixidor, publicada fa pocs dies per Curbet Edicions.

Arxivat a