El Parlament inicia el tràmit per eliminar els consellers comarcals

CiU-ERC rebutgen les esmenes de l'oposició a la llei de governs locals

Quico Sallés
07 de novembre del 2013
El projecte de llei dels governs locals ha superat el primer tràmit parlamentari gràcies al pacte CiU-ERC. Els dos socis parlamentaris han rebutjat les cinc esmenes a la totalitat que havia presentat l'oposició i han donat llum verd al debat en comissió del text. 
 
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha destacat la necessitat d'aquesta "llei de lleis" per ordenar les competències del món local, definir criteris de sostenibilitat financera i eliminar duplicitats. 
 
Els grups de l'oposició, PSC, PPC, ICV-EUiA, C's i la CUP han lamentat que el projecte sigui, simplement, un intent de "blindar" les competències catalanes davant la llei espanyola de governs locals i han criticat que no vagi acompanyat per una llei d'hisendes locals. 

La fi dels consellers comarcals

Amb el nou text els consells comarcals passen a ser "el principal ens de gestió mancomunada de serveis locals", i en els municipis de menys de mil habitants passaran a prestar "de forma automàtica" els serveis de recollida de residus, aigües residuals, neteja viària i control d'aliments i begudes.

Aquests nous consells comarcals seran regits per un consell d'alcaldes, en què els batlles tindran vot ponderat en funció de la població del seu municipi. Aquest nou sistema de govern farà que desapareguin els 1.034 consellers comarcals com a càrrecs de representació política.
 

Més informació del tràmit de la llei al Parlament

Més informació de la llei de governs locals