Olot estrena unes instal·lacions per atendre infants i adolescents desemparats

La consellera Neus Munté inaugura el nou CRAE Fluvià, que compta amb 12 places

Redacció Osona.com
28 d'octubre del 2013
La consellerra Neus Munté, a la inauguració. Foto: Generalitat de Catalunya

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va inaugurar divendres passat, 25 d’octubre, a Olot les noves instal·lacions del Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Fluvià, acompanyada pel delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí.

Els CRAE són centres que ofereixen a infants i adolescents un recurs alternatiu a un medi familiar inexistent, deteriorat o amb greus dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques. Alguns d’aquests centres són de titularitat pròpia de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) del Departament de Benestar Social i Família i d’altres són concertats i gestionats per entitats d’iniciativa social, com és el cas del CRAE Fluvià, que està gestionat per l’entitat Suara.

 El CRAE Fluvià disposa de 12 places per a infants i adolescents tutelats per l’Administració fins a la majoria d’edat. Des d’aquest estiu, aquest equipament està ubicat a una casa considerada patrimoni històric al centre d’Olot. Els mateixos infants i joves que hi viuen van participar en la decoració i en la tria del color de les habitacions. Disposa de tots els espais educatius diferenciats: hall-distribuidor, cinc habitacions de dues i tres places, menjador-cuina, sala d’estar, despatx de direcció, despatx d’educadors, dues àmplies terrasses, bugaderia i rebost. Des d’aquest centre els infants i adolescents que hi resideixen tenen molta proximitat amb els recursos i equipaments que utilitzen, com ara escoles, instituts, centres de salut o equipaments esportius.
 
El personal del CRAE està format per una directora, set educadors i educadores, tres auxiliars educatius i una persona de cuina i serveis. Al centre s’hi practiquen un gran nombre d’activitats educatives i d’oci, tant al mateix equipament com a l’exterior, i es procura que els infants i joves que hi resideixen practiquin activitats extraescolars a nivell individual com la resta de nens i nenes d’Olot, ja siguin formatives, esportives o de lleure.
 
Les xifres
 
A comarques gironines hi ha 580 infants amb mesura protectora per part de la DGAIA. D’aquests, el 56% està acollit en família (acolliment en família extensa, aliena o preadoptiu) i el 44% en centres (residencials, d’acolliment, pisos per a joves o Cases d’Infants).
 
El CRAE Fluvià és l’únic centre d’infància de la Garrotxa. Al conjunt de les comarques gironines, el Departament de Benestar Social i Família disposa de 244 places residencials per a infància, de les quals 154 són de CRAE, 60 de centres d’acolliment, 24 de cases d’infants i sis de pisos per a joves.
 
Olot disposa d’un Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) que a banda de la Garrotxa també dóna cobertura a la Cerdanya, el Ripollès i el Pla de l’Estany. Aquest servei, que està ubicat a la seu del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, està integrat per professionals de la psicologia, la pedagogia, l’assistència social i l’educació social. Aquest equip de professionals rep els casos en situació de desemparament o en risc d’estar-hi que detecten els serveis socials bàsics, les instàncies judicials o policials o la DGAIA, per fer-ne un diagnòstic i proposar les mesures més adequades per a cada cas.
 
L’EAIA manté una comunicació fluïda amb els educadors dels centres on resideixen els infants i adolescents tutelats, al mateix temps que elaboren plans de millora per a l’infant i la seva família i en fan un seguiment.
Arxivat a