Un projecte de llei del govern espanyol podria deixar Olot sense jutjat

El PP impulsa un text que preveu centralitzar tota l'activitat a les capitals de demarcació

Pere Pratdesaba
25 d'octubre del 2013
El jutjat d'Olot. Foto: Joan Guirado

Amenaça pel futur del jutjat d'Olot. El Ministeri de Justícia espanyol va aprovar fa uns dies un projecte de llei que té en estat d’alerta tot l’estament judicial. El text preveu la desaparició de tots els partits judicials de l’Estat i centralitzar la seva tasca a les capitals de demarcació. En el cas de Girona, això significaria la desaparició de vuit jutjats entre els quals els de Figueres, Ripoll i Puigcerdà, a més del d'Olot.

L’argument del govern espanyol és que actualment les comunicacions han millorat prou perquè els ciutadans puguin desplaçar-se a la capital de cada demarcació. Això permetria, sempre segons Madrid, reduir costos i especialitzar els jutjats, la qual cosa és impossible amb la distribució territorial actual.

La majoria de col·legis d'advocats estan reaccionants amb duresa a la iniciativa ja que consideren que es perdria molt de temps en els desplaçaments, la qual cosa, a més, suposaria un increment de les despeses judicials i limitaria l’accés a la justícia a molts ciutadans. Sense obviar el més que possible tancament de petits bufets d’advocats de comarques.

Per la seva banda, Germà Gordó, conseller de Justícia, també ha qualificat el projecte de llei per centralitzar l’activitat judicial a les capitals provincials com una ”autèntica barbaritat”, ja que això “allunyaria” l’administració dels ciutadans.

Una proposta carregada d’incògnites

De totes maneres, la proposta del Ministeri de Justícia, encapçalat per Alberto Ruiz Gallardón, no deixa de ser un projecte de llei i està per veure si s’arribarà a aplicar o no. I si s’aprova, està per veure amb quins matisos, vist la gran quantitat de crítiques que ja està rebent.

En la seva aplicació, hi ha un munt d’incògnites per desvetllar: “Què es farà amb els funcionaris? Es traslladaran a la capital? A Olot no es farà cap judici? Qui prendrà declaració dels acusats? S’haurà de baixar a Barcelona? Què se’n farà dels edificis judicials de comarques?”, es pregunten fonts judicals consultades per aquest diari. En algun mitjà de comunicació s’ha apuntat que els actuals equipaments podrien acollir una petita part de les tasques administratives i, fins i tot, en algunes poblacions molt allunyades de Barcelona es podria plantejar la possibilitat de fer judicis amb videoconferència.

El debat sobre la proposta està a l’ordre del dia entre els advocats de tot el país. Des del Consell dels Il·lustres Advocats de Catalunya s’ha obert un bloc per als seus afil·liats amb diversos temes. Un dels que està més animat, amb un gran nombre de comentaris, és aquest: “Tribunals d’Instància únicament a les capitals de província?
Arxivat a