La Garrotxa ret homenatge a Alexandre Cuéllar Bassols

Acte amb motiu del centenari del seu neixament

Redacció Osona.com
24 d'octubre del 2013
Alexandre Cuéllar Bassols. Foto: Ajuntament d'Olot

Aquest dissabte, 26 d'octubre, a les vuit del vespre i a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc un acte d’homenatge a Alexandre Cuéllar Bassols, amb motiu del centenari del seu naixement. En la sessió, organitzada per l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot i l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, intervindran l’arxiver Antoni Mayans, l’editor Joaquim Curbet i l’escriptor Domènec Moli.

Alexandre Cuéllar i Bassols va néixer a Olot l’any 1913. Després de cursar el batxillerat a l’Escola Pia va estudiar a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va llicenciar en dret i administració local. De 1947 a 1957 va exercir com a secretari de l’Ajuntament de Sa Pobla (Mallorca) i, posteriorment, de 1959 a 1979, va ser secretari de l’Ajuntament d’Olot.

Amic de Joan Teixidor i d’altres literats que va conèixer a la universitat, aviat va compaginar la seva vida professional amb la seva vocació d’escriptor. Va conrear diversos gèneres, especialment el teatre (va guanyar el Premi Ciutat de Palma de 1959, amb “El bosc de la senyora àvia”, i va aconseguir una menció extraordinària del Premi Carlos Arniches, l’any 1956, amb “Un pueblo de papel”); el relat (és especialment destacable la seva trilogia mallorquina formada per “Cafè de plaça”, “Històries de Binialfar” i “La visita oficial i altres narracions”); la història local (“Els sants d’Olot: història de la imatgeria religiosa d’Olot”, “El Teatre Principal d’Olot”, “El Ball Pla d’Olot”, etc.); l’article periodístic (la seva producció està recollida en bona part en els volums “Estampes de fi de segle” i “Altres temps, altres hores”); la biografia (“El pintor Ivo Pascual. Biografia íntima, Olotins a contrallum”), i el memorialisme (“Instants de llum: un cop d’ull al meu segle XX”).

Va estar estretament relacionat amb Ràdio Olot com a guionista i durant molts anys va ser el director del quadre de veus de l’emissora. Va morir a Olot l’any 2006.
Arxivat a