Olot fa justícia al pintor Francesc Vayreda

Una exposició recupera l’obra de l'artista olotí, un dels màxims representants del noucentisme a Catalunya

Redacció Osona.com
27 de setembre del 2013
Dos visitants a l'exposició de Francesc Vayreda
Dos visitants a l'exposició de Francesc Vayreda | Ajuntament d\'Olot
Dos visitants a l'exposició de Francesc Vayreda Foto: Ajuntament d'Olot

La Sala Oberta del Museu de la Garrotxa acull, fins al 12 de gener, l’exposició “Francesc Vayreda, de l’impressionisme al Noucentisme a Catalunya” fruit d’un extens estudi d’investigació sobre la vida i l’obra d’aquest artista olotí. Vayreda va ser un destacat pintor, molt avançat en el seu temps, un important representant del noucentisme a Catalunya i un gran activista cultural, però, malauradament, fins ara havia quedat a l’ombra.

A través de la seva figura l’exposició fa un recorregut per tota la generació d’artistes catalans coetanis a Francesc Vayreda, influenciats per l’impressionisme de Cézanne i per Itàlia i la cultura clàssica.

L’exposició “Francesc Vayreda, de l’impressionisme al Noucentisme a Catalunya” mostra més de quaranta-cinc obres de Francesc Vayreda (la majoria inèdites) però també d’autors de la seva generació com Joaquim Sunyer, Ivo Pascual o Ignasi Mallol, entre d’altres. A través del pintor olotí, la mostra s’endinsa en les inquietuds d’un grup d’artistes catalans que van treballar sota la influència de l’impressionisme i de Cézanne, per acabar mirant envers Itàlia.

La historiadora de l’art i doctora en Humanitats, Mariona Seguranyes, ha encapcelat un estudi de més de dos anys al voltant de la figura i l’obra de Francesc Vayreda, que posa de manifest el paper destacat i el valor de l’obra d’aquest artista que, fins ara, havia estat gairebé desconegut.

Francesc Vayreda va ser, també, un gran activista cultural i polític, dos àmbits a través dels quals va defensar la llengua i la cultura catalanes.

Nascut a Olot, fill de Joaquim Vayreda, va estudiar i viure a Barcelona i a París fins que va retornar a la ciutat natal on va arrossegar companys artistes convertint la capital de la Garrotxa en un punt d’irradiació noucentista molt importants. En aquest àmbit local, va col·laborar en moltes associacions i es va implicar activament en política, fins i tot va ser regidor a l’Ajuntament.

Tot el treball fet al voltant d’aquest artista es recull en un llibre-catàleg, que es presentarà properament. El document es pot consultar en format digital. Per ara en català, i ben aviat en castellà, anglès, francès i italià.

El catàleg i l’exposició volen ajudar a difondre la figura de Francesc Vayreda que, durant tant de temps, ha quedat en un segon pla tot i haver estat una figura cabdal de tota una generació d’artistes i intel·lectuals catalans de principis del segle XX.
Després d’Olot, la mostra es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona.

Dossier de premsa de l'exposició (PDF)

Arxivat a